Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Dnevne novine, Objavila: J.B.Č. ]

17. 04. 2019. 07:12 >> 07:16
1

MONTENEGROBERZA

Obveznice će biti interesantne i građanima

Montenegroberza očekuje da će odziv za kupovinu državnih obveznica biti veoma veliki, a da će najveće interesovanje pokazati domaće i regionalne komercijalne banke, osiguravajuće kuće i svi drugi privredni subjekti koji žele investirati sa minimalnim rizikom, kazao je Dnevnim novinama v.d. izvršnog direktora crnogorske berze Mirko Marković.

On vjeruje da će ovoga puta mnogo veće interesovanje za kupovinu hartija od vrijednosti pokazati i građani, prvenstveno zbog stanja na bankarskom tržištu.

"Manji rizik i veća kamatna stopa od one koja se može dobiti na oročenje sredstava ili štednju u bankama svakako su činjenice koje će kod sektora stanovništva izazvati preusmjeravanje njihove štednje ka kupovini obveznica. Naravno, tu je i prednost što novčana sredstva koja su uložena u obveznice nijesu zarobljena, pa građani u slučaju potrebe mogu prodati obveznice na sekundarnom tržištu berze i prije isteka roka dospjeća i ostvariti prinos za svaki dan vlasništva nad njima", ocijenio je Marković.

Ministarstvo finansija najavilo je da će 22. i 23. aprila preko Montenegroberze emitovati državne obveznice vrijedne 190 miliona eura, čime će pokušati da obezbijedi sredstva za finansiranje budžeta.

Cijena jedne obveznice iznosi 1.000 eura, rok dospjeća je pet i sedam godina, dok je predviđena kamata tri, odnosno 3,5 odsto.

Upravo cijenu od 1.000 eura, koja je kako ukazuje deset puta niža od ranije ponuđene, Marković vidi kao drugi razlog koji će navesti građane da ulažu u kupovinu obveznica.

"Za razliku od prethodnih emisija, gdje je nominalna vrijednost jedne obveznice iznosila 10.000 eura, Ministarstvo finansija je ovog puta nominalnu vrijednost jedne obveznice smanjila za deset puta, odnosno na isnos od 1.000 eura, što je svakako pristupačnije za sektor stanovništva", istakao je Marković.

Odluku države da se zaduži na domaćem tržištu Marković vidi kao veoma pozitivnu. Njome je, ističe on, država obezbijedila značajno jeftiniji izvor za finansiranja budžeta, a tržište kapitala je proširilo ponudu za još dva finansijska instrumenta.

"Uticaj koji će emisija državnih obveznica imati na domaće tržište kapitala, a i samu Montenegroberzu je višestruko pozitivan, kao što je to slučaj i kod tržišta kapitala u regionu. Činjenica da od posljednje emisije državnih obveznica, koja je relizovana 2016. godine, nije bilo primarne prodaje na berzi dovoljno govori koliki značaj ova emisija ima za berzu" naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, širenje ponude tržišta kapitala povećaće interesovanje investitora i vratiti povjerenje, ne samo kad su u pitanju obveznice već i drugi finansijski instrumenti.

"Smatramo da će se, zbog prethodnog pozitivnog iskustva kod emisija obveznica, ovog puta još više animirati i privredni subjekti i stanovništvo, a naročito sektor osiguranja, zbog same činjenice da ovog puta Vlada emituje obveznice sa rokom dospijeća preko pet godina", zaključio je Marković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније