Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

16. 04. 2019. 09:40 >> 09:40

PU ZAOKRUŽILA SET ELEKTRONSKIH USLUGA

Poreske prijave i sa svojih računara

Poreska uprava uspostavila je servis za podnošenje godišnje poreske prijave elektronskim putem za obveznike koji obavljaju samostalnu djelatnost, čime je, kako kažu u toj instituciji, zaokružen set usluga za elektronsko prijavljivanje.

"Rok za dostavu godišnjih prijava poreza na dohodak fizičkih lica (GPPFL) ističe 30. aprila 2019. godine, a sada obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost - preduzetnici po stvarnom dohotku i fizička lica koja su pdv obveznici, mogu to učiniti i elektronskim putem" ističe se u saopštenju Poreske uprave.

Kako se dodaje, smanjenje administrativnog opterećenja u cilju podsticanja dobrovoljnog plaćanja poreza predstavlja poseban prioritet u radu Poreske uprave, te se već dugi niz godina ulažu posebni napori kako bi se poreskim obveznicima omogućilo da poresku obavezu prijave na što jednostavniji i brži način.

"U periodu od 2014. godine Poreska uprava uvela je čitav niz servisa, među kojima se posebno izdvajaju oni koji su vezani za prijavu poreske obaveze elektronskim putem, i to dostava prijave poreza i dorpinosa na zarade zaposlenih (IOPPD obrazac), dostava mjesečne prijave poreza na dodatu vrijednost, dostava godišnje prijave poreza na dobit, dostava godišnje prijave poreza na dohodak fizičkih lica (GPPFL obrazac), dostava prijave poreza po odbitku na prihode koje ostvari rezidentno i nerezidentno pravno lice (obrazac IOPPO)" navodi se u saopštenju.

Ističu i servis za dostavu finansijskih iskaza i zahtjeva za povraćaj PDV-a. Navedeni servisi, kako napominju, omogućavaju poreskim obveznicima da poreske prijave podnesu sa svojih računara bez čekanja na šalterima i bez organičenja vezanog za radno vrijeme službenika adminstracije" ističu prednosti elektronskog prijavljivanja u Poreskoj upravi.

Osim servisa za prijavljivanje poreske obaveze, u nastojanju da izađe u susret potrebama poreskih obveznika, Poreska uprava je uvela servis za uvid i štampu Analitičke kartice na kojoj su evidentirana zaduženja i uplate po osnovu svih vrsta poreza osim obaveza po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa koje se uplaćuju na Jedinstveni račun, a omogućen je i pregled registracionih podataka, podaka o zaposlenim licima, kao i objektima prijavljenim za obavljanje djelatnosti kroz CROO.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније