Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 04. 2019. 11:23 >> 11:28
1

UPCG SAOPŠTIO

Poslodavcima prihvatljiv minimalac od 222€

Upravni odbor Unije poslodavaca Crne Gore ocijenio je da je prihvatljiva odluka Vlade da uveća minimalnu zarade za 15 odsto, odnosno s 193 na 222 eura, naglasivši da će to povećati troškove rada, ali će se konsolidovati na nivou većih zarada, budući da je predloženo smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje za dva odsto.

 

Kako su kazali, analizirajući predlog Sindikata o povećanju minimalne zarade na 250 eura, UPCG je iskazala bojazan da bi to u značajnoj mjeri povećalo troškove privrednika što bi ugrozilo njihovu dalju poslovnu egzistenciju.

"Samim tim smo i sugerisali, a što je bilo podržano i od strane Vlade i Sindikata, da predlog o povećanju minimalne zarade treba biti praćen našom inicijativom o smanjenju troškova rada. Ovim se potvrdio i višegodišnji stav za koji se naša instutucija zalaže da crnogorsko tržište rada prate visoki troškovi zarada, možda i najviši uregionu. Jedan od predloga UPCG je bio da se uvede neoporezivi dio zarade, kao model rasterećenja privrede koji je zastupljen u mnogim zemljama EU i praktično u svim zemljama regiona", objasnili su iz Unije poslodavaca.

Istakli su da je Vlada detaljno  analizirala zahtjeve oba socijalna partnera, te samim tim i predlog UPCG o uvođenju neoporezivog dijela zarade.

"Scenario uvođenja neoporezivog dijela zarade je ocenila rizičnim, sa aspekta konsolidacije javnih finansija i socijalnih davanja, te se u tom kontekstu i opredijelila za predlog o povećanju minimalne zarade na 222 eura, uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva odsto koje bi se odnosilo na sve poslodavce i sve zarade. Uz navedeno smanjenje doprinosa, najavljeno je ukidanje više stope poreza na dohodak, tzv. kriznog poreza od 11 odsto od 01.01.2020, što će dodatno doprinijeti smanjenju opterećenja zarada", naglasili su iz UPCG.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније