Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 04. 2019. 18:11   >>  18:12

SOCIJALNI SAVJETI

Srbija se ugleda na rješenja iz CG

Crna Gora je napravila krupne korake proteklih godina u oblasti socijalnog dijaloga i izgradila korektne odnose međusobnog uvažavanja, povjerenja i potrebe konsultovanja sa socijalnim partnerima, ocijenjeno je na zajedničkom sastanku delegacija Socijalnog savjeta Crne Gore i Socijalno-ekonomskog savjeta Srbije. Domaćini su predstavili i rješenja iz novog zakona kolegama iz Srbije, koji planiraju da naredne godine donesu novi zakon o Socijalno-ekonomskom savjetu.

"Uz sve uspjehe i postignute rezultate smatramo da i dalje ima oblasti za dalji razvoj i unapređenje odnosa. Na to nas konstantno upućuje Međunarodna organizacija rada i zadaci koje smo u obavezi da ispunjavamo na putu evropskih integracija", kazao je predsjednik Socijalnog savjeta Crne Gore i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

U tom kontekstu posebno je istakao značaj saradnje sa drugim savjetima.

"Socijalni dijalog je fleksibilan proces koji uvijek poprima konture unutar društva u kome se sprovodi i zahtijeva strpljiv i posvećen rad svih socijalnih partnera. Evropske integracije nam otvaraju široko polje saradnje i konsultacija koje prevazilaze granice naših država", rekao je Purišić.

Predsjednik Socijalno-ekonomskog savjeta Srbije Miloš Nenezić smatra da to tijelo funkcioniše bolje nego ikada do sada, uz napomenu da ima nesuglasica, ali da treba napraviti kompromis među socijalnim partnerima.

"Nastojimo da pomirimo sve strane, da budu zadovoljni i sindikati i poslodavci", kazao je Nenezić.

Na sastanku su analizirana rješenja iz važećih zakona o ekonomsko-socijalnim savjetima u dvije države i razmjenjena iskustava i dobre prakse u njihovoj primjeni, gdje je crnogorska strana predstavila i rješenja iz novog zakona kolegama iz Srbije, koji planiraju da sljedeće godine donesu novi zakon o Socijalno-ekonomskom savjetu.

Razgovarano je i o zajedničkom učešću socijanih partnera dva savjeta na konkursima Evropske komisije, kao i o mogućnostima intenziviranja saradnje koja bi podrazumijevala zajedničke sastanke dva, tri puta godišnje.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik savjeta i generalni sekretar SSCG Duško Zarubica, potpredsjednik savjeta i predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović, generalna sekretarka UPCG i član savjeta Suzana Radulović, član predsjedništva i zamjenik generalnog sekretara USSCG Vukašin Zogović i sekretar savjeta Nataša Vukašinović.

 

 

  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније