Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: R.P. ]

10. 04. 2019. 14:48 >> 14:49

MINISTRATSVO EKONOMIJE

Oglas za snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca

Ministarstvo ekonomije pozvalo je zainteresovane da se prijave na javni oglas za izbor snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdjevanje električnom energijom u Crnoj Gori.

Izbor snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje električnom energijom se sprovodi na osnovu javnog nadmetanja na način definisan Zakonom o energetici.

"Cilj javnog nadmetanja je izbor najpovoljnije ponude za snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje električnom energijom za period od naredne do 2022. godine", navodi se u oglasu.

Krajnji rok za podnošenje ponuda je 24. maj, najkasnije do 12 sati, dok je njihovo otvaranje planirano sat kasnije u prostorijama Ministarstva.

Snabdjevač posljednjeg izbora i ranjivih kupaca obavlja snabdjevanje električnom energijom domaćinstava i malih kupaca koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva priključenih na distributivne sisteme električne energije na 0,4 kilovolta (kV), koji bez svoje krivice ostanu bez snabdjevača ili ugovora o snabdjevanju za koje je kao snabdjevač dužan da preuzme njihovo snabdjevanje, najduže tri mjeseca.

Snabdjevač snabdjeva strujom domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva priključenih na distributivne sisteme električne energije na 0,4 kV koji izaberu snabdjevanje preko snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca, kao i ranjivih, odnosno kupaca koji su zdravstveno i socijalno ugroženi.

"Snabdjevanje ranjivih kupaca koji su zdravstveno i socijalno ugroženi obavlja se uz subvencioniranje mjesečnih računa za utrošenu struju, pri čemu je zabranjena obustava snabdjevanja električnom energijom za ovu grupu kupaca, bez obzira na eventualne neizmirene obaveze po tom osnovu", rekli su iz Ministarstva.

Snabdjevanje ranjivih kupaca koji su socijalno ugroženi obavlja se uz zabranu obustave snabdijevanja električnom energijom u periodu od početka oktobra do kraja aprila, bez obzira na eventualne neizmirene obaveze po tom osnovu.

"Procijenjena potrošnja električne energije navedenih kupaca, osim krajnjih kupaca priključenih na prenosni sistem i drugih krajnjih kupaca priključenih na distributivni sistem električne energije, iznosi 90 gigavat sati (GWh)", precizira se u oglasu.

Odstupanja od procijenjenih količina električne energije dozvoljena su, u zavisnosti od stvarnih potreba krajnjih kupaca koje će snabdijevati izabrani snabdjevač posljednjeg izbora i ranjivih kupaca, u periodu trajanja snabdijevanja.

"Ponuđač je dužan da ponudi jedinične cijene električne energije po tarifnim elementima, odnosno višu, nižu i jedinstvenu tarifu, za prvu godinu snabdijevanja. Odnos između tarifnih elemenata za električnu energiju utrošenu u višoj i nižoj tarifi ne može biti veći od tri naprema jedan, shodno opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom", rekli su iz Ministarstva.

Ponuđač je dužan da ponudi formule za određivanje cijena električne energije za drugu i treću godinu snabdijevanja.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja imaju domaća i strana preduzeća i preduzetnici koji ispunjavaju uslove za snabdjevanje električnom energijom u Crnoj Gori, Energetskoj zajednici ili državi članici Evropske unije.

Ponuđač treba da bude registrovan za obavljanje djelatnosti snabdjevanja električnom energijom kod nadležnog organa, da je izmirio poreske obaveze u državi u kojoj ima sjedište, čiji zastupnik nije bio pravosnažno osuđivan za krivično djelo koje ga čini nepodobnim za obavljanje funkcije i ima prosječni godišnji bruto prihod veći od 130 miliona eura ili ekvivalentno u drugoj valuti, za posljednje tri poslovne godine.

Ponuđač takođe treba da ispunjava uslove u pogledu tehničko-kadrovske osposobljenosti za obavljanje djelatnosti snabdjevanja električnom energijom, i to da ima najmanje 50 zaposlenih, da posjeduje informacioni sistem za obračun, fakturisanje i izdavanje računa krajnjim kupcima za utrošenu električnu energiju i koji je obavljao djelatnost snabdjevanja električnom energijom najmanje tri godine u obimu koji nije manji od hiljadu GWh godišnje.

Ponuđač takođe treba da dostavi bankarsku garanciju ponude na iznos od 25 hiljada eura, plativu na prvi poziv, bez prava prigovora, a u formi datoj u tenderskoj dokumentaciji ili dokaz o uplati novčanog depozita u istom iznosu.

Rok važenja bankarske garancije ponude ili novčanog depozita je 120 dana od krajnjeg roka za podnošenje ponude.

"Ponuđač ima pravo da učestvuje u postupku javnog nadmetanja, pod uslovom da prije podnošenja ponude otkupi tendersku dokumentaciju, čija je cijena 500 eura", zaključuje se u oglasu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније