Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 04. 2019. 10:47 >> 10:47

PROJEKAT IPER-A

Uče žene zlatovezu

Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) organizuje obuku žena da se bave izradom zlatoveza.

Projektom se želi promovisati i očuvati crnogorski zlatovez kao jedinstveni zanat te vrste. 

Iz IPER-a najavljuju da će u saradnji sa dizajnerima osmisliti tri nova proizvoda sa crnogorskim zlatovezom.

"Izradićemo marketing plan koji će uključivati aktivnosti poput uspostavljanja komunikacije i održavanja sastanaka sa tržišnim akterima, turističko-ugostiteljskim objektima, institucijama javnog sektora, kako bi u svoj ambijent/ponudu uvrstili proizvode sa tradicionalnim crnogorskim vezom. Iako proizvodi tradicionalnih zanata i autentičnih rukotvorina postepeno gube trku sa fabričkim suvenirima, vjerujemo da autentični i ručni proizvodi i dalje mogu naći svoje kupce", kazala je Lejla Muratagić iz IPER-a.

Regionalni program lokalne demokratije (ReLOaD), u okviru kojeg je podržan ovaj projekat, finansira Evropska Unija, a sprovodi ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

"Zlatnovez je tehnika primjenljiva u izradi široke palete zanatskih proizvoda zbog čega prepoznajemo priliku za njenu punu valorizaciju i u dijelu turističke privrede", istakla je Ana Lakić iz Glavnog grada.

Cilj projakta je jačanje participativne demokratije i EU integracija na Zapadnom Balkanu putem osnaživanja civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka.

"Aktivnosti koje će se sprovoditi u Crnoj Gori odnose se na jačanje kapaciteta pet lokalnih samouprava (Kotor, Nikšić, Pljevlja, Podgorica i Tivat), odabranih na osnovu kriterijuma za transparentnu raspodjelu javnih sredstava NVO na lokalnom nivou", kazala je Dženana Šćekić iz Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Stari zanati i vještine su važan segment nematerijalne kulturne baštine i kao takvi su čuvari tradicije.

"Ovaj projekat je važan za NVO NIT jer će se na radionicama zlatoveza obučiti 10-tak žena i što ćemo novodizajniranim predmetima, koji će biti ukrašeni zlatovezom, raditi na promociji i ovog zanata i predmeta nastalih upotrebom starih tehnika. Nadamo se i većem interesovanju turističkih poslenika za autentične predmete ručne izrade", kazala je Smiljana Radusinović iz Udruženja starih zanata i vještina NIT.

Projekat “Očuvanje i razvoj tradicionalnog crnogorskog zanata – zlatoveza” biće realizovan u periodu od 7 mjeseci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније