Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

08. 04. 2019. 14:00 >> 14:01

IZVJEŠTAJ ZA 2018.

Dobit CBCG 3,57 miliona eura

Centralna banka Crne Gore lani je ostvarila neto dobit od 3,57 miliona eura, što je za 37 odsto više nego u 2017. To se navodi u Finansijskom izvještaju CBCG, koji je Savjet razmatrao.

U izvještaju nezavisnog revizora dato je pozitivno mišljenje na finansijske izvještaje CBCG. “Prema podacima iz ovih izvještaja, ukupni ostvareni prihodi CBCG, u iznosu od 16,7 miliona eura, su za 17 odsto viši u odnosu na plan, odnosno 14 odsto viši u odnosu na 2017“, saopšteno je iz CBCG.

Kažu i da je utvrđeno racionalno trošenje u CBCG.

“Naime, ukupni troškovi zaposlenih zadržani su na nivou iz 2017. godine, dok su administativni troškovi izvršeni na nivou planiranih, a operativni su niži od planiranih za sedam odsto”, saopšteno je iz CBCG.

Savjet je donio Odluku o raspodjeli dobiti CBCG za 2018. godinu, kao i Odluku o povećanju osnovnog kapitala CBCG za prethodnu godinu. 

Savjet je usvojio Smjernice za izradu analize rizika i o faktorima rizika radi sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma kod obveznika koje nadzire CBCG, kroz koje se, na obuhvatan i jasan način, obveznicima kojima je CBCG nadzorni organ u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma pojašnjavaju njihove obaveze u ovom segmentu.

Savjet je usvojio Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za IV kvartal 2018. godine, koji pokazuju da su u ovom periodu kreditni standardi za privredu i stanovništvo ublaženi, kao posljedica povećane konkurencije na tržištu.

“Prema ocjeni banaka, izražena konkurencija na bankarskom tržištu rezultirala je smanjenjem kamatnih marži, provizija i naknada u posljednjem kvartalu 2018. godine. Rezultati ankete pokazuju i da je, tokom četvrtog kvartala prethodne godine, tražnja za kreditima privrede i stanovništva porasla”, navodi se u saopštenju CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније