Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

07. 04. 2019. 07:47   >>  07:47 3

ZA 13 GODINA

U infrastrukturu i vozove uložili 180 miliona €

Glavni razlog za manje interesovanje za prevoz željeznicom u zadnjih desetak godina trebalo bi tražiti u sporijoj dinamici generalnog remonta barske pruge, kao i zastarjelom voznom parku, saopštio je generalni direktor Direktorata za željeznički saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja Milan Banković.

On je naveo da je Vlada prije 13 godina pokrenula veliki investicioni ciklus i u tom periodu u željezničku infrastrukturu i u nabavku novih vozova i remontovanje vozova, lokomotiva i vagona uložila 180 miliona eura.

“Vlada je prepoznala potrebu revitalizacije cijele mreže javnih pruga i 2006. godine pokrenut je veliki investicioni ciklus. Najveći dio ulaganja odnosi se na generalne remonte pruga i sanaciju slabih tačaka u pružnom pojasu. Obezbijeđena su značajna sredstva za nabavku tri voza i remontovanje većeg broja vozova, lokomotiva i vagona. U tom periodu realizovan je kompletan generalni remont sa elektrifikacijom i daljinskim upravljanjem nikšićke pruge i paralelno remont barske pruge od granice sa Srbijom do ukrsnice Kos, u ukupnoj vrijednosti većoj od 150 miliona eura. U vozna sredstva je uloženo više od 30 miliona eura u istom periodu, pri čemu je za nove vozove izdvojeno 13,5 miliona eura”, kazao je Banković za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, pad interesovanja za prevoz željeznicom zadnjih desetak godina prouzrokovan je zbog sporije dinamike remonta barske pruge, kao i zbog zastarjelog voznog parka.

“Ovo je prouzrokovalo duža putovanja i posebno manje interesovanje putnika u međunarodnom saobraćaju. Sem tri nova voza koja su puštena u eksploataciju 2013. godine, putnički saobraćaj se realizuje sa starim lokomotivama, vozovima i vagonima koji se periodično remontuju, ali starost je veća od 30 godina. Sve ovo utiče na opredjeljenje putnika da se manje voze željeznicom, iako je poznato da se radi o bezbjednom i ekološki najprihvatljivijem vidu saobraćaja”, rekao je Banković.

On je dodao da je od 2006. godine pored cijele nikšićke pruge remontovano i blizu 50 odsto barskog dijela pruge kroz Crnu Goru, dok je Srbija uradila oko 25 odsto svog dijela.

Banković je naveo da željeznicu koriste građani sa manjom platežnom moći.

“Vrijeme putovanja veoma utiče na putnike iz međunarodnog saobraćaja i tu je teško vratiti povjerenje dok se ne završe remonti barske pruge, makar na nivou od 70 odsto pređašnjih brzina. Puštanjem nakon više godina u saobraćaj nikšićke pruge i nabavkom tri nova voza za lokalni saobraćaj, prevoz putnika u lokalnom saobraćaju je povećan više od dva puta, dok je međunarodni saobraćaj imao veoma ozbiljno smanjenje, tako da je broj putnika u međunarodnom saobraćaju u odnosu na 2007. godinu manji i četiri puta. Ovo je, prije svega, prouzrokovano stanjem barske pruge, odnosno dugim vremenom putovanja”, istakao je Banković.

Prema njegovim riječima, glavni razlozi kašnjenja vozova su zbog smanjenja brzina na pojedinim slabim tačkama na pruzi, koja su uvedena dok se ne izvrši potrebna sanacija, zatim zbog investicionog održavanja pruga, a povezana su sa prekoračenjem vremena dozvoljenog za izvođenje radova, odnosno neophodnih prekida saobraćaja, kao i zbog nedovoljnog broja ispravnih voznih sredstava.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније