Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

06. 04. 2019. 14:18   >>  14:18 2

SVJETSKA BANKA

Više domaćih rizika utiče na rast ekonomije

Sve veća politička neizvjesnost, dalje probijanje troškova za autoput, ranjivost nekih manjih banaka i mogući pritisci na javnu potrošnju uoči izbora naredne godine, neki su od domaćih rizika po crnogorsku ekonomiju, smatraju u Svjetskoj banci (SB).

"Ublažavanje ovih rizika zahtijevaće Vladinu čvrstu posvećenost planu fiskalne konsolidacije i sprovođenju ključnih strukturnih reformi u oblasti tržišta rada, socijalnim sektorima i javnoj upravi", navodi se u redovnom ekonomskom izvještaju SB za Zapadni Balkan koji je predstavljen ove sedmice.

U SB smatraju da će biti neophodno i ojačati javne institucije koje obezbjeđuju lojalnu tržišnu konkurenciju, kako bi se osiguralo da niko ne uživa prednost posebnog tretmana, što će natjerati preduzetnike da se takmiče kroz inoviranje.

"Time će se ne samo ublažiti rizici, već i pomoći da se omogući rast koji će voditi privatni sektor u Crnoj Gori", dodaje se u dijelu izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru.

U SB očekuju da crnogorska ekonomija u ovoj i narednoj godini raste u prosjeku 2,7 odsto.

"Očekuje se da dođe do usporavanja rasta, sa stabilizacijom privatnih investicija i postepenim završavanjem krupnih infrastrukturnih projekata kakvi su podvodni energetski kabl između Crne Gore i Italije i prva faza autoputa Bar-Boljare", rekli su iz SB.

Očekuje se, kako su dodali, i da potrošnja i zaposlenost u ovoj godini donekle budu umjerenijeg intenziteta, zbog efekata fiskalne konsolidacije i sprovođenja ambicioznog plana Vlade za smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi.

"Usporavanje rasta će dijelom biti i reakcija na političku i ukupnu neizvjesnost, koja će opteretiti potrošnju i investicije“, poručili su iz SB.

Projektovano je da spoljni debalansi postepeno u narednoj godini postanu umjereni, kako se budu privodili kraju infrastrukturni projekti zavisni od investicija.

"Mada su izgledi generalno pozitivni, postoje značajni negativni rizici. Među spoljne faktore, koji bi mogli da utiču na Crnu Goru, spadaju slabiji rast u Evropskoj uniji (EU), restriktivnija finansijska tržišta i pojačanje trgovinskih tenzija“, dodaje se u izvještaju.

Crnogorska ekonomija je u prošloj godini, prema projekcijama SB, porasla 4,4 odsto, podržana investicijama, neto izvozom i potrošnjom. Ove godine bi trebalo da ojača 2,9 odsto, a naredne 2,4 odsto.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније