Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

06. 04. 2019. 11:55 >> 11:55

PRELEVIĆ PORUČIO

Strujom se više ne može kupovati socijalni mir

Najava Elektroprivrede (EPCG) o povećanju cijene struje u sklopu tarifa za električnu energiju je i legalna i legitimna. Da li se tržišni princip određivanja cijena energije nekom sviđa ili ne, to je drugo pitanje, kazao je u intervjuu Vikend novinama predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević.

On je dodao da se električnom energijom više ne može kupovati socijalni mir.

Prema njegovim riječima da li se tržišni princip određivanja cijena energije nekom sviđa ili ne, to je drugo pitanje, ali jednom kad smo odlučili da postanemo dio EU prihvatili smo i da ćemo slijediti njen sistem vrijednosti koji je u svakoj sferi života definisan zakonima, pravilima ili kodeksima.

“U energetici konkretno, EU je uredila stanje u sektoru kroz nekoliko tzv. energetskih paketa od kojih je zadnji III energetski paket kojem je naš zakonski i regulativni okvit u potpunosti prilagođen. Usput, da ne bi bilo dileme, apsolutno se slažem sa opredjeljenjem EU da se stvari i odnosi unutar energetskog sektora moraju urediti na tržišnim osnovama jer sva druga rješenja nas vode u intervenciju države i slična administriranja koja su se već decenijama pokazala kao neuspješan model određivanja vrijednosti bilo čemu, pa i električnoj energiji”, napominje on.

Drugim riječima, nastavlja Prelević, možete vi sa komšijom ili u kafani da ćaskate do mile volje o tome kako su banane ili krompir preskupi, ali ćete ih ipak kupiti na pijaci po cijeni po kojoj vam se nude.

“Isto bi moralo biti i sa električnom energijom, a problem u razumijevanju predstavlja to što smo decenijama, radi kupovine socijalnog mira, tu istu struju plaćali onoliko koliko je bilo potrebno da se niko ne buni i da je svi možemo trošiti i kad nam treba i kad nam ne treba. To vrijeme je prošlo i nikad se neće vratiti. Električna energija je roba kao i svaka druga, njena cijena se određuje na tržištu, elektroenergetske kompanije nijesu socijalne ustanove za potkusurivanje političara, a država je ta koja će odrediti ko i pod kojim uslovima treba da plaća nižu cijenu električne energije. Konkretno, u našem slučaju to su socijalno ugrožena lica i lica sa posebnim zdravstvenim potrebama”, napominje Prelević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније