Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

04. 04. 2019. 14:58   >>  14:58

ATLAS GRUPA

Stečaj u Atlas banci bio bi poguban

Atlas grupa, u saopštenju za medije, upozorava CBCG da, kako navode, svojim neobjašnjivim i nezakonitim odlukama može da izazove pogubne posljedice po Atlas banku, ali i po finansijski i bankarski sistem Crne Gore.

Javnosti se obraćaju povodom, kako navode, nagovještaja da Centralna banka Crne Gore planira da uvede stečaj u Atlas banci.

Kažu da Atlas banka nije imala gubitke, da nikada nije bila u situaciji da ne isplaćuje svoja dugovanja, da je raspolagala sa značajnim likvidnim sredstvima na računima.

“Eventualni stečaj u Atlas banci imao bi dalekosežne posljedice za bankarski sistem i javne finansije Crne Gore. Pored već u javnosti pomenutih 115 miliona eura koje država mora da isplati kao garantne depozite, ona će ostati i bez značajnih direktnih i indirektnih poreskih prihoda, a da ne govorimo o šteti po bankarski sistem i ugled crnogorskih banaka u inostranstvu, njegovu sigurnost i pouzdanost”, poručuju iz Atlas grupe.

U slučaju stečaja, kako navode, više od 500 porodica ostaće bez prihoda.

“Posebnu težinu ima ponašanje CBCG i pravosudnih organa koji uporno ćute na sva činjenja ove grupe ljudi, što će svakako biti ozbiljna tema u pristupnim pregovorima sa EU. CBCG svjesno rizikuje štetu koju budžet i poreski obveznici mogu pretrpjeti od tužbi koje Atlas grupa namjerava da pokrene u inostranstvu po više osnova, sa značajnim odštetnim zahtjevima”, poručuju iz Atlas grupe i dodaju da će tužbe će podrazumijevati arbitražne postupke, kao i postupke pred međunarodnim sudovima.

Podsjećaju da su podnijete su četiri tužbe Upravnom i Privrednom sudu, od kojih, kako dodaju, niti po jednoj ništa nije urađeno.

“Postoji jasna zakonska odrednica, npr. za slučaj IBM banke, da Upravni sud mora donijeti rješenje u roku od 30 dana. U slučaju Meljine kompleksa tri puta je otvaran stečaj bez osnova da bi svaki put Apelacioni sud poništio odluke Privrednog suda”, poručuju iz Atlas grupe.

Evenutalna odluka o stečaju Atlas banke, kako poručuju iz Atlas grupe, izazvala bi haos u bankarskom sistemu Crne Gore, prije svega u pogledu značajnog povlačenja stranih klijenata.

“Pozivamo pravosudne organe Crne Gore da počnu da se pridržavaju zakona i prestanu da nanose štetu Atlas Grupi, ali i svim građanim Crne Gore, iz razloga što ovakvo njihovo nečinjenje može prouzrokovati višemilionske štete za Crnu Goru i poreske obveznike. Vjerujemo da će svi koji učestvuju u ovim postupcima odgovarati za kriminalna dijela koja čine”, zaključuje se u saopštenju Atlas grupe.

Atlas grupa kaže da su se više puta obraćali CBCG i ponudili konkretna rješenja situacije, nastale zbog uvođenja privremene uprave u banci od strane CBCG.

“Sa velikim žaljenjem konstatujemo da CBCG, ne da nije razmotrila, nego nije našla ni za shodno da odgovori na naše predloge, što je stvar elementarne korektnosti i poslovne kulture. Podsjećamo sve da akcionari, prama Zakonu o bankama, imaju i dalje sva prava koja su prethodno imali, pa je potpuno neshvatljivo da CBCG kao privremeni menedžer i upravitelj banke ne želi da komunicira sa vlasnicima banke, iako ima zakonsku obavezu da to čini”, poručuju iz Atlas grupe.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније