Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

02. 04. 2019. 09:43   >>  09:08

PKCG FORMIRALA GRUPACIJU

"Nelojalna konkurencija opterećuje proizvođače hljeba"

Privredna komora Crne Gore (PKCG) je formirala Grupaciju proizvođača u pekarskoj industriji. Grupacija je formirana na inicijativu proizvođača hljeba, a sa ciljem sveobuhvatnog sagledavanja i podrške u prevazilaženju otežanog poslovanja.

Dugogodišnji nagomilani problemi, koji su rezultat ne samo povećanja cijena svih inputa potrebnih za proizvodnju hljeba (brašna, energenata, repromaterijala i dr), već i nelojalna konkurencija među samim proizvođačima, veoma opterećuju poslovanje u ovoj oblasti", ističu iz PKCG.

Proizvođači su, kako dodaju, odobravali izuzetno visoke rabate trgovinskim lancima (iako se radi o osnovnoj životnoj namirnici) s ciljem boljeg pozicioniranja i plasmana sopstvenog proizvoda, što je za posljedicu imalo cjenovne disparitete osnovne vrste hljeba.

"Fakturna cijena je veoma često, bila i znatno niža od cijene koštanja. Maloprodajna cijena osnovne vrste hljeba (600 gr od bijelog brašna) na sjeveru se kreće od 0,60 do 0,70 eura, na primorju od 0,50 do 0,70 eura, dok se u centralnom dijelu, gdje se nalaze najveće industrijske pekare, cijena kreće u rasponu od 0,29 do 0,59 eura", navodi se u saopštenju.

Iz PKCG ističu da su ztbog ovakve politike svi industrijski proizvođači u pekarstvu u veoma teškoj finansijskoj situaciji koja se ogleda u potpunoj nelikvidnosti i nemogućnosti da obezbijede prostu reprodukciju.

Ovakva situacija, kako su kazali, zahtijeva korjenite promjene u nastupu na tržištu.

"Razlike u proizvođačkim cijenama i nelojalna konkurencija među proizvođačima dovode u zabludu i potrošače: u kojem marketu će biti najniža cijena hljeba i kojeg dana. Ove disparitete cijena mogu eliminisati samo proizvođači u poslovnoj saradnji sa trgovačkim lancima i uz poštovanje principa fer trgovine i fer poslovanja", zaključujue se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније