Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

01. 04. 2019. 06:40   >>  06:05

VIŠE OD POLA MLIONA

Andrijevica se zadužuje za gradnju male hidroelektrane

Opština Andrijevica tražila je od Ministarstva finansija saglasnost za dugoročno kreditno zaduženje od 550.000 eura kod Investiciono razvojnog fonda (IRF) zbog izgradnje male hidroelektrane (mHE) Krkori na dijelu istoimenog izvorišta.

 

Izmjenama i dopunama budžeta za ovu godinu, kako se navodi u informaciji koju je Vlada usvojila prošle nedjelje, opština je planirala zaduženje veće od pola miliona u dijelu kapitalnih rashoda, nakon čega je zahtjev za kredit uputila resornom ministarstvu, pišu Dnevne novine.

“Skupština Opštine Andrijevica je na sjednici krajem januara donijela odluku o kreditnom zaduženju kod IRF-a u iznosu od 550.000 eura u cilju realizacije projekta minihidroelektrane Krkori na dijelu izvorišta Krkori. Prema Nacrtu ugovora o kreditu između IRF-a i opštine, definisano je da bi se traženo kreditno zaduženje realizovalo sa rokom otplate od deset godina godina sa uključenim grejs periodom od 12 mjeseci i fiksnom kamatnom stopom od tri odsto”, istaknuto je u Vladinom dokumentu o dugoročnom kreditnom zaduženju Opštine Andrijevica, koji ne sadrži plan i detalje izgradnje mHE.

Status povlašćenog proizvođača za proizvodnju struje iz energije vode trenutno ima šest kompanija za svojih 13 mHE. Beranska firma Hidroenergija u vlasništvu ima Jezeršticu, Bistricu, Orah, Rmuš, Spaljeviće i Šekular. Igma Energy iz Andrijevice Bradavec i Piševsku rijeku, dok podgorička firma Sigma Energy na vodotoku u Bijelom Polju ima mHE Vrelo. Kompanije Kronor i Hydro Bistrica iz Podgorice proizvode struju iz mHE Jara i Babino polje, odnosno Majstorovina, dok andrijevačka firma Nord Energy u vlasništvu ima elektranu Šeremet potok.

Prva mHE koja će za šest godina, nakon isteka statusa povlašćenog proizvođača električne energije, preći u vlasništvo države je mHE Jezerštica u Beranama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније