Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

29. 03. 2019. 15:01   >>  14:27

KATIĆ SA NJEMAČKIM PRIVREDNICIMA

Novi pogodan za turizam, ali i za IT kompanije

Turistički i ekonomski potencijal Herceg Novog, kao i mogućnosti investiranja u postojeće kapacitete i otvaranja novih privrednih sektora, predsjednik Opštine Stevan Katić sa saradnicima predstavio je juče u Podgorici Odboru njemačke privrede za istočnu Evropu.

"Predstavnici Odbora njemačke privrede upoznati su sa prednostima položaja našeg grada na tromeđi Crna Gora-Bosna i Hercegovina-Hrvatska, kao i potencijalom za daljim razvojem liječilišnog turizma u Herceg Novom i Igalu" kazao je Katić.

On je prisutne uputio i na činjenicu da Herceg Novi ima izrađenu mapu investicija sa 20 projekata, te istakao da je grad otvoren za saradnju i pružiće podršku svim kredibilnim investitorima. On je podsjetio njemačke privrednike i da se na teritoriji Herceg Novog realizuju neki od najvećih investicionih projekata u državi: Portonovi, Lazure, Monterose i Mrkovi.

Kako se navodi u saopštenju Opštine, stav lokalne uprave je da Herceg Novi treba da se razvija kao Smart City i biznis sredinu koja će privući, između ostalog, IT kompanije i njihova predstavništva.

"Vrijednost planiranih investicija u Herceg Novom, prema planskim dokumentima, iznosi preko dvije milijarde eura. Ovo otvara velike mogućnosti za direktne strane investicije i modele javno privatnog partnerstva, ali i za plasman finansijskih sredstava domaćim kompanijama, za investicije putem kredita i zajmova", kazao je Katić.

On je poručio da će Herceg Novi pružiti maksimalnu podršku poslovanju njemačkih kompanija, transferu tehnologija i znanja, uz visok stepen zaštite životne sredine.

Susret sa njemačkim privrednicima bio je prilika za podsjećanje da su tokom 70-ih i 80-ih godina u Herceg Novom njemački turisti prosječno ostvarivali 750.000 do 800.000 noćenja na godišnjem nivou, što je činilo 60 odsto noćenja stranih gostiju. Tada je u Novom svake godine boravilo 75.000 do 80.000 gostiju iz Njemačke.

Katić je napomenuo da, iako taj broj danas nije ni približan broju gostiju iz prethodnih vremena, svjedoci smo da u posljednjih nekoliko godina značajno raste broj turista iz Njemačke. Tokom 2017. godine približno 5.000 njemačkih turista je ostvarilo oko 38.000 noćenja u Herceg Novom, a već sljedeće godine taj broj je porastao za 2,2 puta, odnosno na više od 11.000 njemačkih turista sa preko 83.000 ostvarenih noćenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније