Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

26. 03. 2019. 14:07   >>  13:31

ŽUGIĆ

Crna Gora radi na smanjenju internih rizika

Crnogorski bankarski sektor bilježi kontinuirani pad kamatnih stopa i nivoa loših kredita, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, i dodao da Crna Gora u kontinuitetu radi na smanjenju internih rizika.

"Eksterni rizici imaju poseban uticaj na male i, posljedično, otvorenije ekonomije kakva je crnogorska", rekao je Žugić u Istanbulu na sastanku Kluba guvernera zemalja regiona centralne Azije, Crnog mora i Balkana.

Iz CBCG je saopšteno da je na skupu, koji je počeo u nedjelju i završava danas, bilo riječi o globalnim ekonomskim i finansijskim izgledima zemalja regiona, sa potencijalnim eksternim rizicima i izazovima, te mehanizmima za njihovo prevazilaženje.

Na sastanku je ocijenjeno da, uprkos rastućem populizmu i protekcionizmu, postoje eksterni izazovi koji se odnose na usporavanje globalnog rasta, zatezanje odnosa u dijelu spoljne trgovine i neizvjesnost izazvanu pronalaženjem rješenja za Brexit.

"U cilju adekvatnog upravljanja tim rizicima, koji mogu imati negativan uticaj na finansijske institucije i tržište, te time i na finansijsku stabilnost, neophodno je obezbijediti nezavisnost centralnih banaka. Nezavisna centralna banka omogućava korišćenje raspoloživih monetarnih instrumenata na efikasan način", konstatovano je na sastanku.

Klub guvernera dva puta godišnje okuplja guvernere i druge visoke zvaničnike iz svijeta monetarne politike i finansija u cilju razmjene mišljenja o aktuelnim temama i daljeg unaprjeđenja međusobne saradnje.

Članstvo u toj prestižnoj organizaciji omogućava CBCG dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније