Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

26. 03. 2019. 06:37 >> 06:02
1

NA MOŽURI

Probni rad vjetroparka krajem marta

Početak probnog rada vjetroelektrane Možura planiran je za kraj marta, a rezultat dosadašnjeg funkcionalnog ispitivanja 23 vjetrogeneratora je pozitivan, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije.

 

U tom resoru čekaju potvrdu i nalaz energetskog inspektora kako bi energetski objekat u Ulcinju počeo testnu proizvodnju.

“Ispitivanje još traje. Probni rad nije počeo, a za vrijeme njegovog trajanja izvršiće se provjere usklađenosti sa mrežom”, kazali su u Ministarstvu i dodali da se početak komercijalne proizvodnje struje očekuje polovinom godine, tačnije do kraja juna.

Nakon probnog rada, Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdaće upotrebnu dozvolu za vjetropark na Možuri, čiji je investitor malteška kompanija Enemalta plc, a glavni izvođač radova kineska firma Shangai Electric Power Engineering.

Puštanje vjetroelektrane Možura u probni rad najavljivano je tri puta i to za septembar, novembar i decembar prošle godine.

U Ministarstvu ekonomije za Dnevne novine navode da je do danas, od predviđenih više od 89 miliona eura, u projekat investirano 86 miliona.

“Vrijednost investicije u vjetroelektranu Možura je 86 miliona eura do današnjeg dana”, kazali su u resoru Dragice Sekulić.

Ugovorom o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroparka, koji je Crna Gora prije osam godina potpisala sa španskom kompanijom Fersa Energias Renovables i podgoričkom firmom Čelebić, državno zemljište dato je u zakup na 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage 46 megavati.

“Cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi ukupno 186.057 eura, odnosno 0,37 centi po kvadratu i plaća ga investitor u četiri jednake rate”, istaknuto je u informaciji o realizaciji ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura.

Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.

Puštanje vjetroelektrane Možura u probni rad najavljivano je tri puta i to za septembar, novembar i decembar prošle godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније