Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina ]

24. 03. 2019. 11:27   >>  10:59 6

MRAK O POGLAVLJU 17

Dogovor o korišćenju eura na kraju pregovora

Dogovor o korišćenju zajedničke evropske valute u Crnoj Gori može se očekivati u završnoj fazi pregovora o njenom članstvu u EU, a zavisiće od makroekonomske situacije i zdravlja javnih finansija, smatra slovenački ekonomista Mojmir Mrak.

"Jedna značajna specifičnost pregovora Crne Gore o ulasku u EU odnosi se na Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija, a kako će se regulisati ta specifičnost da se Crnoj Gori formalno odobri korišćenje eura u uslovima kada zemlji nije bilo potrebno da ispuni Mastrihtske kriterijume, ne bih htio da spekulišem“, rekao je Mrak agenciji Mina-business.

On smatra da će do dogovora o tom specifičnom pitanju doći u završnoj fazi pregovora, kao i da će zavisiti od stabilnosti makroekonomske situacije u Crnoj Gori i njenih javnih finansija.

"Treba imati na umu da neke od zemalja članica EU koje su htjele da uđu u eurozonu nijesu bile prihvaćene, jer nijesu u potpunosti ispunjavale neki od Mastrihstkih kriterijuma. Sjećam se jedne od baltičkih zemalja koja 2007. godine nije ušla u eurozonu, jer je njena inflacija bila marginalno viša od Mastrihtskog kriterijuma u toj oblasti u ono vrijeme", kazao je Mrak.

On je naveo da su iskustva Slovenije u pregovorima za ulazak u EU u oblasti koja se odnosi na ekonomsku i fiskalnu uniju, samo u jednom dijelu relevantna za sadašnje pregovore Crne Gore u toj oblasti.

"Ona su relevantna u oblasti koja se odnosi na položaj centralne banke i njenu samostalnost. Međutim, i u toj oblasti postoje značajne razlike, jer je Slovenija u vrijeme pregovora o ulasku u EU imala vlastitu valutu i monetarnu politiku kojom je rukovodila centralna banka“, saopštio je Mrak.

On je dodao da je u Crnoj Gori, koja ima euro kao sredstvo plaćanja, situacija u toj oblasti bitno drugačija.

„Drugi dio pravnog reda u Poglavlju 17, u kojoj je relevantnost slovenačkih iskustava veoma ograničena, odnosi se na sprovođenje ekonomske i fiskalne politike. U toj oblasti je pravni poredak danas mnogo obimniji i kompleksniji nego što je bio u naše vrijeme“, rekao je Mrak.

On je podsjetio da je Slovenija tada u toj oblasti imala više-manje jedan značajan pravni akt EU – Pakt o stabilnosti i rastu, dok danas postoji niz pravnih akata usmjerenih na sprječavanje novih kriza.

Mrak je kazao da se Slovenija u procesu pristupanja EU odlučila i za brzo ispunjavanje takozvanih Mastrihtskih kriterijuma, koji su uslov za ulazak u eurozonu.

On je kazao da postoji i niz drugih benefita koje donosi korišćenje zajedničke valute, a koje ljudi osjećaju u svakodnevnom životu i koji se, između ostalog, odnosne na putovanja u druge zemlje koje imaju istu valutu.

„Ali prošla kriza eurozone jasno je ukazala i na činjenicu da članstvo u tom društvu nije bez troškova. Slovenija je, naime, trebalo da participira u snošenju troškova do kojih je došlo tokom rješavanja krize nekih zemalja eurozone“, rekao je Mrak.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније