Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 03. 2019. 14:15   >>  13:40

VUKSANOVIĆ PISALA ORAVU

"Opština Kolašin će ponovo u bankrot"

Predsjednica Opštine Kolašin od 2014. do 2018. godine Željka Vuksanović pismom se obratila ambasadoru Evropske unije u Podgorici Aivu Oravu u kojem ga obavještava da Nacrt budžeta za ovu godinu predviđa da se iznos za zarade u organima te lokalne uprave uveća za 50% u odnosu na prethodnu . Poziva ga da u okviru svoje nadležnosti, u komunikaciji sa lokalnim i državnim vlastima, insistira na poštovanju zakona.

Vuksanović u pismu tvrdi da se u Opštini Kolašin planiraju nova zapošljavanja i uvećanje većine ostalih troškova. Ona upozorava da to prijeti da opštinu Kolašin vrati u "bankrot" i stanje u kojem se već nalazila.

"Budžetom za 2018. godinu za zarade zaposlenih bilo je planirano 680.000 eura dok se navedenim nacrtom predviđa povećanje na 964.000 eura što je 284.000 eura više. Ako se ovom doda iznos od 21.000 eura planiranih za ugovore o djelu kroz koje se vrši skriveno zapošljavanje kao i 15.000 eura za zapošljavanje pripravnika i 15.000 eura za 'ostala lična primanja' povećanje izdvajanja za zarade iznosi gotovo 50% više u odnosu na prethodnu godinu", navodi Vuksanović u pismu.

Pri tom, dodaje, akta o sistematizaciji nijesu usvojena niti su eventualni predlozi tih akata prezentovani javnosti.

"Takođe, svi ostali troškovi značajno su uvećani pa se od 1.300.000 eura povećanja prihoda budžeta u odnosu na prethodnu godinu preko 850.000 eura planira za povećanje tekućih rashoda. Pri tome ovo povećanje u potpunosti predstavlja prihod ustupljen iz državnog budžeta", navodi se u pismu.

Vuksanović navodi da je za vrijeme konsolidacije Vlada Crne Gore kao i većina državnih organa, umjesto podrške za izlazak iz bankrota, opštini Kolašin pravila razne vrste opstrukcija a razlog je, kako navodi, bio neučestvovanje DPS-a u vršenju lokalne vlasti.

"Znači, za DPS ne važe ugovori, ni planovi optimizacije, ni zakoni. Lokalna vlast budžet umjesto za zadovoljenje zajedničkih potreba svih građana dominantno koristi za zadovoljenje potreba svojih aktivista i glasača zbog održanja na vlasti iako na taj način ponovo dovodi u opasnost finansijsku održivost zajednice. Već je, bez izmjena u aktima o sistematizaciji i kršeći pravila, za 11 izvršilaca "povećan broj zaposlenih u lokalnoj upravi. I u javnim preduzećima počela su nova zapošljavanja", kazal je Vuksanović.

Ona dodaje da u postupku pristupanja EU crnogorska Vlada kontinuirano saopštava da su postignuti zavidni rezultati u smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru.

Podsjeća da su u 2015.godini, pored opštine Kolašin, državnu garanciju za kreditno zaduženje radi postizanja finansijske održivosti uz smanjenje broja zaposlenih dobile još i opštine Bijelo Polje, Ulcinj i prijestonica Cetinje.

"Međutim, samo opština Kolašin izvršila je racionalizaciju broja zaposlenih i smanjenje svih ostalih troškova na način kako je određeno sanacionim planom dok se ostale opštine i dalje nalaze u nezavidnom položaju o čemu svakog dana svjedoče izvjaštaji iz tih sredina. Sprovedena reforma bila je opredjeljujući faktor za udvostručenje prihoda iz Egalizacionog fonda za opštinu Kolašin. Umjesto da ovakvo postupanje postane primjer za postupanje ostalim opštinama DPS Vlada nakon što je od 2014. do 2018.godine sve učinila da u Kolašinu ne dozvoli postizanje rezultata, kad je uprkos svemu rezultat postignut, sad ga želi poništiti", navodi Vuksanović.

Kao razlog svog obraćanja otvorenim pismom Oravu, Vuksanović navodi nedostatak drugih mogućnosti.

"Obraćamo se vama i crnogorskoj javnosti (ovo će biti otvoreno pismo) kako bismo izvršili pritisak na nadležne organe da ne dozvole postupanje u partijskom interesu već da im zaštita javnog interesa bude na prvom mjestu. Od Delegacije očekujemo da u okviru svoje nadležnosti, u komunikaciji sa lokalnim i državnim vlastima insistirate na poštovanju zakona, ugovora i ostalih obaveza u vezi konkretne situacije što se uklapa u ispunjenje ciljeva koje imamo na putu ulaska u EU", zaključuje Vukanović i pismu Oravu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније