Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

13. 03. 2019. 12:52 >> 12:17
1

KOMISIJA ZA KONTROLU PRIVATIZACIJE

Kontrolisaće postupak privatizacije Instituta

Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije planira da ove godine kontroliše postupke privatizacije Instituta „Simo Milošević“, Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera i turističke valorizacije lokaliteta Ada Bojana.

Predsjednik Komisije, Branko Čavor, kazao je da je kontrola postupka privatizacije Instituta predviđena za drugi kvartal, Budvanske rivijere za treći, dok će u četvrtom kontrolisati postupak turističke valorizacije lokaliteta Ada Bojana.

"To su bile startne ideje, što znači da je ovo okvirni plan. On se može dopuniti i ukoliko se ukaže potreba da se prati još neki postupak, plan ćemo izmijeniti u toku rada Komisije", rekao je Čavor na sjednici.

Poslanik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, koji je bio uzdržan prilikom glasanja o Predlogu plana rada Komisije za ovu godinu, kazao je da se ne slaže sa planom privatizacije koji je Vlada plasirala.

"Podržavam plan rada, ali se ne slažem sa Vladinim planom privatizacije. Gradovi Budva i Herceg Novi umnogome zavise od HG Budvanska rivijera i Instituta "Simo Milošević" i pozivam na veliku opreznost kod prodaje dijela akcija u vlasništvu države i državnih fondova", rekao je Popović.

HG Budvanska rivijera, kako je naveo, ima vrijednost kapitala od 80 miliona eura, sa vlasništvom države od blizu 60 odsto i veoma je profitabilna. Institut "Simo Milošević" ima vrijednost kapitala oko 155 miliona, a prodaje se oko 56 odsto akcija.

Popović smatra da se mora povesti računa o socijalnom aspektu privatizacije.

"Država mora stati na loptu i ne ići u takve privatizacije koje su potpuno nepotrebne, jer se radi o veoma profitabilnim kompanijama", poručio je Popović.

On je dodao da su se u prošlosti pravile velike greške kod veoma profitabilnih kompanija, kao što su Jugopetrol i Telekom.

"Stalno se iznova pitam zašto prodajemo zlatne koke? Jugopetrol je prodat 2002. godine, kada je imao 800 zaposlenih, a danas njih 110. Telekom je 2005. godine, kada je prodat, imao 1,16 hiljada zaposlenih, a danas 202", precizirao je Popović.

On je dodao da je Telekom prodat za 114 miliona eura, a deset godina koje su prethodile prodaji u njega je "upumpano" 250 miliona eura.

Prema njegovim riječima, Jugopetrol je uništio kotorsku Opštinu seljenjem sjedišta u Podgoricu. U kompaniji, kako je kazao, danas radi 15-ak ljudi iz Kotora, dok ih je nekad bilo oko 500.

"Pozivam članove Komisije da budu veoma oprezni i da gledaju sva negativna iskustva, gledajući aktuelni ekonomski trenutak i nezaboravljajući da je Crna Gora sada u mnogo boljoj poziciji", naveo je Popović.

Čavor je kazao da je cilj privatizacija da se dovedu snažni investitori koji će ulagati u državu i to vodi ka boljitku života građana.

"Bilo je i onih loših, ali i dobrih privatizacija.Kada govorimo o prošlom vremenu, valja reći i u kojem su se ambijentu one dešavale, odnosno u uslovima nekih nagovještaja ratova na ovim prostorima, svjetske ekomomske krize i sankcija, pri čemu je bilo potrebno omogućiti dovođenje invstitora koji će svojim kapitalom doprinijeti razvoju države", smatra Čavor.

On smatra da je potrebno afirmisati i pozitivna iskustva, dok bi negativna trebalo da budu primjer kako da se ne radi privatizacija.

"Sada postoje takvi ekonomski uslovi i siguran sam da ćemo dobiti dobre vlasnike i unaprijeđenje ovih sistema o kojima se razgovara. Intenresovanje investitora raste, očekujemo i da će se ovi postupci sprovesti na pravno valjan način za dobro Crne Gore", rekao je Čavor.

Prema njegovim riječima, najveća odgovornost je na Savjetu za privatizaciju i Vladi, ali i na Komisiji.

"Dobro je da kao Komisija imamo priliku da pratimo te privatizacije i radimo kontrole kako to najbolje odgovara i što bi moglo doprinijeti toj privatizaciji", saopštio je Čavor i pozvao dva opoziciona člana Komisije da se pridruže radu.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Ana Nikolić, kazala je da je plan rada sasvim u redu, akai i da će ga Komisija dopuniti kako se to bude realizovalo u okviru rada Vlade.

"U ovoj odluci ključan je model po kojem će se obavljati privatizacija ubuduće. Nije dovoljno da samo dođu strane investicije, nego da ih mi i dočekamo kako treba. U tom kontekstu javno-privatno partnerstvo je najbolji oblik", rekla je Nikolić.

Prema njenim riječima, pred Skupštinom je veliki zadatak da se usvoji zakon o privatno-javnom partnerstvu, pri čemu je jako važno da on bude donesen na pravi način, kako bi odgovorio Crnoj Gori.

Poslanik DPS-a, Mihajlo Anđušić kazao je da mu je drago što će imati tako dva dobra postupka i da će na kvalitetan način čuti aktere u tom procesu kroz konstruktivnu raspravu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније