Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 03. 2019. 21:28   >>  21:47

NOVI ZAKON

Smanjenje nelegalnog prevoza ili ugrožavanje taksista?

Novi Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju doprinijeće smanjenju nelegalnog prevoza i sive ekonomije, poručuju iz resornog ministarstva. U Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) imaju niz primjedbi na nova zakonska rješenja, posebno kada je riječ o Taxi prevozu i traže da se produži rok za raspravu. Iz ministarstva najavljuju nove okrugle stolove.

Iz UPCG imaju niz primjedbi na predviđena rješenja, naročito kada je riječ o auto taksi prevoznicima i uvođenju nepotrebnih opterećenja privrednim subjektima koji su registrovani. Ocjenjuju da to neće doprinijeti smanjenju nelegalnog prevoza i sive ekonomije.

"Recimo sitacija da angažujem prevoznika da me poveze od Podgorice do Nikšića, ali ne može da me vrati, ako Nikšić i Pogorica nemaju sporazum", objašnjava Filip Lazović iz UPCG.

Iz Unije taksi prevoznika Crne Gore smatraju da ograničavanjem prevoza putnika na teritorije drugih opština, nemogućnost da koriste vozilo uzeto pod zakup, i obaveza izdavanja fiskalnih računa će ugroziti njihov rad.

"Neophodno je dozvoliti prevoz putnika s teritorije druge opštine kada je poznata polazna i dolazna destinacija, cijena bez obzira na sporazume dvije opštine, kao i kada se obavlja povratna vožnja putnika", navodi se u saopštenju Unije taksi prevoznika Crne Gore.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva odgovaraju da taksi prevozanici imaju mogućnost prevoza do drugih opština bez obzira na postojanje sporazuma između opština.

"Dozvoljeno je jednog putnika dovezete do teritorije druge opštine i vratite, ali cijelo vrijeme mora biti uključen taksimetar", istakao je Dalibor Milošević iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Za prevoznike su neprihvatljive i izmjene u dijelu izdavanja fiskalnih računa i da se time autoprevoznici dovode u neravnopravan položaj u odnosu na druge odlike javnog prevoza.

"Oni su po Zakonu o PDV-u obavezni da izdaju račune bilo da su preduzetnici ili pravna lica u zavisnosti da li su paušalno oporezovani ili ima poreska stopa ili je to fiskalni račun ili blok. Svi moraju plaćati porez državi", dodaje Milošević.

Zabranjeno je uzimanja pod zakup vozila u taksi prevozu, jer je, kažu iz resornog ministarstva, to bio mehanizam za zlupotrebe. Takođe, zabranjeno je prenošenje prava na licencu osim kupovine kompletne firme. Novina je i to da renta car sa vozačem može obavljati samo vozilima čija je vrijednost veća do 30.000 i starosti do šest godina.

"Tokom turističke sezone to bi značilo da moraju da imaju bar tri vozila i ulože 100 hiljada eura", tvrdi Lazović.

"Po Zakonu o turizmu da bi obavljali limo servis moraju biti registrovani kao renta car agencija i imati pet vozila vrijednosti do 50.000, a našim zakonom je propisano da im je potrebno jedno vozilo vrijednosti do 30.000 i starosti do šest godina i nijesmo ih doveli u neravnopravan položaj", smatra Milošević.

Iz UPCG su uputili zahtjev Ministarstvu saobraćaja i pomorstva da produže rok za raspravu kako bi se otklonile nejasnoće i čulo mišljenje svih zaintersovanih. Iz resornog ministarstva su odgovorili da će organizovati okrugle stolove kako bi poboljšali zakonska rješenja i eliminsali biznis barijere.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније