Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business; Objavila: M.M ]

09. 03. 2019. 15:22   >>  14:49

AMCHAM

Saradnjom svih u borbi protiv sive ekonomije

Borba protiv sive ekonomije je problem koji se ne može riješiti jednom ad hoc mjerom, već se kroz saradnju svih subjekata može svesti na nivo koji neće ugrožavati konkurentnost ekonomije, saopštili su predstavnici Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham).

 

Predsjednik Komiteta za suzbijanje sive ekonomije u AmCham-u, Nikola Tripković, rekao je da problem sive ekonomije treba sistemski rješavati, u saradnji sa državom.

„Neophodna su i dalja poboljšanja u oblasti primjene zakona, kako bi svi učesnici na tržištu imali iste uslove i pravila igre. Potrebna je i efikasnija poreska administracija“, rekao je Tripković u intervjuu koji je objavljen u izvještaju AmCham-a o poslovnom ambijentu u prethodne dvije godine, koji je ove sedmice predstavljen u Podgorici.

On smatra da je u dijelu efikasnije administracije napravljen veliki pomak u prethodnom periodu.

„Neophodna je i promjena biznis etike kao šire kategorije, jer siva ekonomija jeste jedno društveno ukorijenjeno pitanje“, kazao je Tripković koji je i predstavnik kompanije Coca-Cola HBC.

On je naveo da je uvjeren da se saradnjom i doprinosom biznis zajednice nivo sive ekonomije može svesti na nivo koji neće ugrožavati konkurentnost crnogorske ekonomije.

Prema riječima Tripkovića, glavni zadatak države u borbi protiv sive ekonomije je da pojača koordinaciju između institucija koje se bave borbom protiv te pojave, u cilju razmjene informacija i podataka.

„Trebalo bi unaprijediti saradnju inspekcije, policije i drugih kontrolnih organa sa tužilaštvom i sudovima, kako bi se obezbijedilo da se krivična djela iz oblasti sive ekonomije procesuiraju i to jednobrazno. Kadar iz tih institucija je neophodno dodatno edukovati i specijalizovati za procesuiranje krivičnih djela iz domena sive ekonomije“, poručio je Tripković.

Prema njegovim riječima, procjene pokazuju da je sivo tržište u Crnoj Gori i dalje značajno.

„To se posebno odnosi na neformalnu ekonomiju u oblasti akciznih proizvoda i tržište rada. Činjenica je da državni organi sve više rade na rješavanju tog problema, jer zbog sive ekonomije imamo manje novca za javne usluge, poput zdravstva, saobraćajne infrastrukture ili obrazovanja, koje su od važnosti društvu kao cjelini“, dodao je Tripković.

On tvrdi da svi mogu doprinijeti rješavanju tog problema – država kao zakonodavac, kompanije kroz legalno poslovanje, a svaki građanin kroz izbor da svoj novac troši isključivo u legalnim tokovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније