Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

08. 03. 2019. 07:08 >> 06:35

RAE RAZMATRA ZAHTJEV

Uniprom bi da sam KAP-u isporučuje struju

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) još razmatra zahtjev Uniproma za utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema, koji bi nikšićkoj kompaniji omogućio da samostalno isporučuje struju Kombinatu aluminijuma KAP.

 

Osim KAP-a, ovako distribuiranom strujom snabdijevale bi se i fabrike prerade koje Uniprom gradi u krugu kombinata.

“Pred RAE je u toku postupak po zahtjevu Uniproma za utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema. Trenutno se radi na prikupljanju dokumentacije za utvrđivanje statusa, koja je propisana Zakonom o energetici i Pravilima za utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema električne energije”, saopšteno je Dnevnim novinama iz RAE.

Zatvoreni distributivni sistem Uniprom-KAP, kako su u kompaniji Veselina Pejovića objasnili za DN, obuhvatao bi energetsku mrežu na području podgoričke fabrike sa kompletnom infrastrukturom i postrojenjima koja bi se koristila za sigurno napajanje svih potrošača u okviru tog sistema.

“U skladu sa Zakonom o energetici i crnogorskim propisima distribucija energije se vrši preko zatvorenog distributivnog sistema, a ukoliko to nije tehnički izvodljivo sa mreže Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS, kao što je slučaj u kAP-u”, kazali su u Unipromu.

Da bi se omogućilo napajanje preko CEDIS-a, kako dodaju, bile bi neophodne ogromne investicije, što bi onemogućilo ili značajno produžilo rok otvaranja novih fabrika na teritoriji i bližoj okolini KAP-a.

“Uniprom-KAP ima misiju da u skladu sa odredbama Zakona o energetici i pratećim propisima bude operator zatvorenog distributivnog sistema električne energije na teritoriji KAPa i da obezbijedi napajanje svih potrošača električnom energijom”, istakli su u kompaniji.

Predstavnici RAE objašnjavaju da, shodno evropskoj praksi, zatvoreni distributivni sistem omogućava distribuciju električne energije prvenstveno za komplekse na određenom području, kod kojih postoji integracija rada ili proizvodnih procesa, trgovinskih ili uslužnih djelatnosti.

Institut zatvorenog distributivnog sistema električne energije prvi put je u elektroenergetski sektor uveden 2016. godine, a RAE trenutno ne vodi druge postupke za utvrđivanje tog statusa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније