Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Anadolija ]

03. 03. 2019. 13:40 >> 13:07
5

AMBASADORKA OZAN

Turski investitori sve više ulažu u CG

Zvanični odnosi Turske i Crne Gore su jako dobri i dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, poručila je u intervjuu za Agenciju Anadolija Songul Ozan, ambasadorka Turske u Podgorici.

Ozan, koja je na dužnost ambasadora Turske u Crnoj Gori stupila prije manje od dva mjeseca, govori o sve boljim ekonomskim odnosima između dviju zemalja, interesovanju turskih investitira za ulaganje u Crnu Goru, ali i o saradnji na polju kulture i obrazovanja.

"Turska i Crna Gora su prijateljske zemlje i osjećam se veoma počastvovano. Nemamo nikakvih problema niti otvorenih pitanja, imamo jako dobre političke odnose. Ekonomski odnosi se stalno razvijaju. Imamo jako dobre odnose na svim poljima. Nedavno su ministri unutrašnjih poslova Turske i Crne Gore potpisali Sporazum o vanrednim situacijama, tako da skoro na svim poljima imamo potpisane sporazume", kaže Ozan.

Budućnost Crne Gore u evroatlantskim integracijama

Ona je, govoreći o Crnoj Gori, istakla da je riječ o zemlji koja je saveznik Turske u NATO-u, ali i zemlji koja se najbrže kreće na putu evropskih integracija.

"TIKA, Institut 'Yunus Emre' i sve druge institucije imaju jako dobro saradnju sa svim crnogorskim institucijama, a tokom mog mandata nastavićemo razvijati te odnose. Crna Gora je naš saveznik u NATO-u, ali i na putu evropskih integracija i zemlja koja se najbrže kreće na tom putu i Crna Gora može poslužiti kao primjer u regionu. Ovdje imate različite etničke grupe i vjerske zajednice koje žive u harmoniji, u miru, svi zajedno. To je nešto što može da bude primjer. Budućnost Crne Gore je sjajna i ona je u evroatlantskim integracijama“, kaže Ozan, napominjući da dvije države imaju mnogo toga zajedničkog kroz istoriju i tradiciju.

"U Turskoj imate dosta rođaka, milione ljudi s prostora Balkana, posebno iz Crne Gore. To je nešto što je jako važno u našim odnosima i nadam se da ćemo dodatno razviti naše odnose", ističe novoimenovana ambasadorka Turske u Crnoj Gori.

Interesovanje turskih kompanija za investicije

O sve većem interesovanju investitora iz Turske da svoj biznis razvijaju upravo u Crnu Goru, ambasadorka Ozan ističe da je ambasada u cilju njihovog što lakšeg adaptiranja na ispunjavanju uslova pri dolasku u Crnu Goru, pripremila niz obavještenja koja se nalaze na Facebook i Twitter stranici Ambasade.

"Znam da puno turskih investitora dolazi u Crnu Goru i da razvijaju svoj biznis. Kada su u pitanju direktne investicije, Turska je među vodećim zemljama. Znam da poznate turske kompanije rade na planovima kada su u pitanju investicije u aerodrome, u hotelijerstvu i drugim oblastima. Ima tu i malih i srednjih kompanija. Crna Gora je jako popularna za turske državljane u posljednje vrijeme. Ipak, želimo da skrenemo pažnju na određene stvari. U posljednjih nekoliko sedmica na našim stranicama na društvenim mrežama, na Facebook i Twitter objavljujemo obavještenja, jer u posljednje vrijeme se dešava da su naši državljani oštećeni za neke stvari. Zato sve naše građane koji žele da dođu u Crnu Goru, želimo da dobro pogledaju naša obavještenja. To su zdrave informacije koje smo pripremili u saradnji sa crnogorskim institucijama, odnose se za otvaranje firmi, oko dozvola boravka", poručuje Ozan.

Ona još kaže da su po pitanju dobijanja dozvola za boravak i za rad, crnogorske institucije dosta fleksibilne, tako da Ambasada želi da na neki način spriječi nerealna očekivanja turskih državljana i da ne troše bespotrebno novac.

"Moja poruka njima jeste da kada dođu naprave plan i program. Ovdje imamo Ambasadu, kancelariju za trgovinske odnose, i neka koriste naša obavještenja koja objavljujemo na socijalnim mrežama. Takođe, da pripreme fizibiliti studije, da ne dolaze nespremni, kako ne bi bili oštećeni i kako ne bi ulazili u neke avanture. Naša poruka je da budu dobro obaviješteni i da naprave ispravne korake. To je jedina naša molba za njih", kazala je Ozan.

Dosta zahtjeva za studiranje u Turskoj

Na promociji Turske u Crnoj Gori doprinos daju i turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), kao i na polju kulture Institut "Yunus Emre".

"TIKA je na svim poljima imala velike investicije, posebno na projekte koji utiču na svakodnevni život. Što se tiče 'Yunus Emre' Instituta, oni promovišu tursku kulturu i jezuk i zaista dobro funkcionišu. Obje institucije imaju dosta aktivnosti. Takođe bih pohvalila rad Ziirat banke i Turkish airlinesa", kazala je ambasadorka Ozan.

Ono što je posljednjih godina popularno u odnosima između dviju država jesu turske stipendije za studente iz Crne Gore. Nekoliko stotina studenata je uspješno završilo svoje školovanje u Turskoj, odakle su se vratili u Crnu Goru.

"Turske stipendije su jako popularne i imamo dosta zahtjeva po pitanju stipendija. Ove godine ćemo nastaviti s dodjelom istih. Fondacija 'Maarif' će u narednom periodu biti aktivna i imaće svoje škole po međunarodnim standardima od osnovnog do srednjeg obrazovanja", poručila je Ozan u intervju za AA.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније