Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

28. 02. 2019. 16:30 >> 15:57
4

SINDIKAT REAGOVAO

Spajanje banaka na štetu radnika

Spajanje Crnogorske komercijalne i Societe Generale banke Montenegro dovodi u težak položaj zaposlene u obje kompanije, saopštila je predsjednica Sindikata banaka, Lidija Pejović i dodala da će, prema njenoj procjeni 400 radnika i njihovih porodica ostati bez posla.

“Prema mojoj procjeni, 400 radnika i njihovih porodica ostaće bez posla, u dužničkom ropstvu zbog kredita i bez stanova“, kazala je Pejović agenciji Mina-business.

Zaposleni će, kako je ocijenila, biti i na teretu države, koja će ostati uskraćena za doprinose u raznim fondovima i u obavezi da socijalno zbrine veliki broj tih ljudi.

Iz CKB-a je saopšteno da su potpisali ugovor o kupovini 90,56 odsto akcijskog kapitala Societe Generale banke Montenegro za 40,46 miliona eura.

Pejović smatra da će to negativno odraziti i na cijenu rada u bankarskom sektoru, koja će neminovno pasti zbog velike ponude kvalifikovane radne snage, koja će biti spremna da radi za "mrvice" kako bi preživjela.

"Od svega toga samo će budući vlasnik imati koristi - ekstra profit, koji izlazi van države", smatra Pejović.

Ona je kazala da se o tome da Societe Generale banka Montenegro želi da ide sa ovog tržišta govori već tri godine.

"Nije problem što žele da prodaju banku, već je problem u spajanju dvije banke, preklapanju poslova i ekspozitura. Da li će Centralna banka (CBCG), odnosno guverner i Savjet CBCG pustiti niz vodu toliki broj svojih građana, na njima je, ukoliko daju saglasnost za spajanje ove dvije banke", rekla je Pejović.

Ona je navela da su te dvije banke najveće i u ekspanziji, a prošlu poslovnu godinu završile sa višemilionskom dobiti.

„Po Zakonu o bankama, ukoliko pokrivaju 50 odsto tržišta u bilo kom segmentu, ne smije se dati saglasnost u skladu sa standardima Evropske unije (EU)“, podsjetila je Pejović.

Ona je dodala da CBCG može da procijeni i druge elemente, pa i sa manjom pokrivenošću da odbije zahtjev i ne da saglasnost za spajanje banaka.

"Sve je u njihovim rukama", poručila je Pejović.

Ona je kazala da su zaposleni u Societe Generale banci Montenegro zaštićeni kolektivnim ugovorom.

"Ali što znači otpremnina, kolika god da je, kad na tržištu rada nema posla i čeka se više godina. Stariji će ići u prijevremene penzije, što će uticati dodatno na njihov standard, a mladi će biti spremni da rade za male plate“, navela je Pejović.

CBCG će se nakon zahtjeva odrediti o spajanju banaka

Centralna banka (CBCG) će, nakon podnošenja zahtjeva za spajanjem Crnogorske komercijalne (CKB) i Societe Generale banke Montenegro, pribaviti sve relevantne informacije, na osnovu kojih će se cijeniti ispunjenost propisanih uslova za odobrenje tog pocesa.

„U skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, CBCG će, nakon podnošenja zahtjeva za spajanjem tih banaka, u formalnom postupku odlučivanja pribaviti sve relevantne informacije na osnovu kojih će se cijeniti ispunjenost propisanih uslova za odobrenje spajanja, kao i uticaj te transakcije na ostatak bankarskog tržišta“, navodi se u saopštenju CBCG.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније