Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

27. 02. 2019. 17:59 >> 17:33

PROMET POVEĆAN

Željezara završila godinu s gubitkom

Željezara Tosčelik u Nikšiću završila je prošlu godinu s gubitkom, iako joj je promet povećan oko 25 odsto, a osam odsto ostvareni bruto rast, saopštio je izvršni direktor fabrike Erkut Alkaja.

 

On je je takav poslovni učinak, uprkos proizvodnji koja je bila na prošlogodišnjem nivou, obrazložio teškom situacijom na tržištu za proizvođače specijalnih čelika, kakva je i Željezara Tosčelik, koju je uslovila nelojalna konkurencija iz Azije, posebno Kine.

„Kineski proizvođači plasiraju na evropsko tržište veoma jeftine proizvode zahvaljujući i subvencijama kineske Vlade, koje na primjer iznose i 13,5 odsto vrijednosti plasiranog materijala. To je uslovilo bankrot više proizvođača iz istočne Evrope“, saopštio je Alkaja i dodao da Željezara nastavlja proizvodnju i da se ne planira njeno zatvaranje.

 On očekuje da će situacija biti znatno povoljnija, ukoliko EU u bliskoj budućnosti uvede dodatne zaštite ili subvencije proizvođačima legiranih čelika.

 Alkaja je rekao da proizvodnja u Željezari raste iz godine u godinu i iznosi oko 20 hiljada tona, odnoso i do 50 hiljada računajući ingote.

 On je naveo da je turska kompanija Tosjali, koja je preuzela Željezaru 2012. godine, uložila do sada više od deset miliona eura, a najveća investicija je realizovana nabavkom rotacione peći u pogonu Kovačnice i sistema za otprašivanje gasova.

 Alkaja je, na pitanje novinara o proizvodnim planovima i investicijama u ovoj godini, odgovorio da će one najvjerovatnije biti na nivou prošlogodišnjih i naveo da ne može ništa precizirati zbog postojeće situacije na tržištu.

 On je, na podsjećanje da je prilikom preuzimanja Željezare bilo obećano upošljavanje 550 radnika, saopštio da tada na tržištu nije bila ovakva situacija i da su kineski proizvođači sa jeftinim materijalim počeli „osvajanje evropskog tržišta“ 2014. godine.

„Najveći izazov nam je da se izborimo sa nelojalnom konkurencijom i da vremenom postanemo najveći proizvođač legiranih čelika. Željezara ne zaslužuje sadašnju poziciju“, smatra Alkaja.

 Prema njegovim riječima ključni problem je nemogućnost prodaje kvalitetnih prooizvoda Željezare po stvarnoj cijeni koštanja.

 Govoreći o odnosu prema zaposlenima, Alkaja je naveo da im se plate redovno izmiruju i da su na nivou prosječnih u državi, kao i da je cilj uprave što veća bezbjednost radnika u fabrici.

 U Željezari su zaposlena 302 radnika, od kojih 200 za stalno, a ostatak na određeno vrijeme. U fabrici rade Čeličana, Kovačnica i pogoni za mašinsku obradu, energetike, saobraćaja i kontrole kvaliteta. Sirovina se uglavnom nabavlja u Crnoj Gori, a nedostajuće količine iz Evrope.

 Alkaya je, govoreći o odlučnosti da se Željezara Tosčelik izbori za odgovarajuće mjesto na tržištu, kazao da Tosyali grupa u okviru koje posluju ima 23 firme u Turskoj, Crnoj Gori i Alžiru.

On je dodao da Tosyali grupa proizvodi sve vrste čelika, a prošlu godinu je završila sa prometom od 2,8 milijardi dolara i neto profitom od 493 miliona dolara. Proizvodnju je povećala 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

„U Tosjali grupi je zaposleno osam hiljada radnika, a riječ je o holdingu koji iz godine u godinu rapidno raste“, rekao je Alkaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније