Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila J.B.Č. ]

25. 02. 2019. 16:59 >> 16:26

MENADŽMENT SAOPŠTIO

Uprava Tosčelika neće otpuštati radnike

Uprava Željezare Tosčelik u Nikšiću neće otpuštiti 30 do 40 radnika po ugovoru na određeno, kako je naveo Sindikat, saopštio je menadžment fabrike.

Specijalista za korporativnu komunikaciju i PR Tosčelika Special Steel, Arma Skenderović, saopštila je u ime uprave da poslodavac ne vrši bilo kakav pritisak na zaposlene u Željezari.

"Odluku o prekovremenim satima, shodno Zakonu o radu, donosi poslodavac i svi neophodni ostvareni prekovremeni sati uredno su placani do sada, a tako ce biti i ubuduce", navedeno je u saopštenju.

Poslodavac ima pravo, kako je ukazano, da definiše koliko "brigada mu je neophodno za mjesečnu realizaciju, zavisno od obima proizvodnje", što znači da radnici neće imati prekovremene sate kada za to nema potrebe.

"Činjenica da je naša firma izvozno orjentisana i da 100 odsto svojih gotovih proizvoda plasira na tržište Evrope, a da je izvoz u padu, dovelo je do smanjenja porudžbina naših glavnih klijenata iz Italije i Njemačke, što je razlog smanjenja časova proizvodnje", obrazložila je Skenderović.

Zarade zaposlenim u Željezari Tosčelik, kako se tvrdi u saopštenju, isplaćuju se redovno "shodno potpisanim ugovorima o radu i nijesu tačni navodi da se bilo kome smanjuju ili da ce biti smanjivane".

Sindikat Željezare Tosčelik optužio je ranije upravu fabrike da nastavlja sa pritiscima na zaposlene, umjesto da im poboljša uslove rade i poveća proizvodnju.

Iz te radničke asocijacije saopšteno je da poslovodstvo namjerava da radnicima ukine prekovremene sate ili će u protivnom otpustiti 30 do 40 zaposlenih po ugovoru na određeno.

"Na svaki način pokušavaju da nam smanje, ionako mizernu platu i da time nadomjeste svoje neznanje koje je u fabrici očigledno, jer već mjesecima pogoni rade smanjenim kapacitetom. Radnici nijesu krivi što uprava ne može da nađe tržište i nema dobru prodaju", ocijenio je Sindikat.

U Željezari Tosčelik uposleno je oko 270 radnika, od kojih oko 100 po ugovoru na određeno.

Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine za 15,1 milion eura kupila turska korporacija Tosyali (Tosjali) grupa, u okviru koje posluje Tosčelik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније