Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

25. 02. 2019. 16:50   >>  16:18

ZA 2019.

Agrobudžet Mojkovca 101.000 eura

Agrobudžet Opštine Mojkovac za ovu godinu biće 101.000 eura, istaknuto je na predstavljanju Agrobudžeta za 2019. u toj i kolašinskoj opštini.

Generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj Darko Konjević kazao je da će proizvođači moći, bilo da su u pitanju subvencije ili premije, te bespovratna podrška investicijama,  da konkurišu za podršku iz oblasti poljoprivrede, ribarstva i operativnih programa. Za to su sredstva obezbijeđena i veća su za 12,4 miliona eura u odnosu na prethodni Agrobudžet.

Za ovu godinu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 52,4 miliona eura.

Ovogodišnjem Agrobudžetom dominiraju mjere ruralnog razvoja a ukupno će biti realizovana 24 poziva kroz te mjere.

"Agrobudžet Opštine Mojkovac za ovu godinu biće 101.000 eura. Njime će se posebno voditi računa o daljem razvoju stočarstva, ali neće biti zapostavljene ni druge grane poljoprivrede", kazao je predsjednik Optine Mojkovac Ranko Mišnić.

On je podsjetio da je sa kompanijom Monte Bianco iz Danilovgrada koja se bavi proizvodnjon sira, potpisan Memorandum o saradnji i da će čim, vremenske prilike to dozvole, staviti u funkciju otkupni centar u Poljima i pružiti podršku na terenu za sakupljanje mlijeka od poljoprivrednih proizvođača.

"U ovom dijelu Ministartrsvo poljoprivrede prepoznalo je naše aktivnosti, kao razvojne i opravdane i podržalo ih kroz obezbjeđivanje sredstava za nabavku vozila koje će služiti za otkup mlijeka“, saopštio je predsjednik Mojkovca. 

On je podsjetio da će kroz projekat stvaranja klastera i transformacije ruralnih područja Ministarstva Opština u narednom periodu imati priliku da obezbijedi sredstva za unapređenje infrastrukture koja je direktno vezana za poboljšanje uslova za bavljenje poljoprivredom.

„Kao pokazatelj da smo na lokalnom nivou prepoznali značaj što češće direktne komunikacije sa proizvođačima i potrebu da poboljšaju svoju konkurentnost, da usvoje nove standarde i održive prakse, da sepoboljšaju infrastrukturni i drugi uslovi za život na selu, da se otvore nova radna mjesta, apostojeća učine održivijim i kvalitetnijim, formirali smo u saradnji sa Ministrartsvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Agrobiznis centar“, kazao je Mišnić.

Za predsjednika Opštine Kolašin Milosava Bulatovića podsticajne mjere, koje su najavljen kroz Agrobudžet, značajno će pospješiti daljii razvoj poljoprivrede. "Zato je loklanoj samoupravi bitno da i ona podrži poljoprivredu jer zajedno sa turizmom ona čini okosnicu razvoj akolašinskog kraja", istakao je Bulatović.

Vojim Simićević iz Mojkovačkih Polja žali što ovakve ili slične mjere nijesu postojale sredinom ili krajem prošlog vijeka kada je na selima bilo dosta mladih, jer one daju velike mogućnosti u šta se, kako je kazao, i sam uvjerio prethodnih godina.

Slična razmišljanja ima i Ranko Bojić iz kolašinskog Lipova koji je takođe korisnik podsticajnih mjera.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније