Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 02. 2019. 17:54 >> 17:35
12

ROK ISTIČE SJUTRA

Nema prijava akcionara za dokapitalizaciju Atlas banke

Rok za dokapitalizaciju Atlas banke ističe sjutra. Niko od postojećih akcionara, kako je saopšteno za TVCG iz Centralne banke, nije se do sada prijavio, pa se stiču uslovi da se banka ponudi kupcima koji nijesu akcionari. Iz CBCG su istakli da takvo interesovanje postoji. No i ukoliko se ne nađe adekvatan investitor, sistem ima odgovor i na takav scenario, tvrde u Udruženju banaka.

Postojeći akcionari Atlas banke imali su od 18. Januara pravo i mogućnost da upišu i uplate akcije srazmjerno svom učešću i dodatnih za upis i uplatu akcija iznad svog učešća. Rok od 35 dana ističe sjutra.

“Do danas niko od postojećih akcionara nije upisao i uplatio akcije Atlas banke u dokapitalizaciji”, kazao je za TVCG Nikola Bašanović iz CBCG.

Tako da se stiču uslovi da privremeni upravnik obavijesti Komisiju za tržište kapitala, te da se nakon dobijanja rješenja o neuspješnosti emisije, ponovo obrati komisiji sa novim zahtjevom za raspisivanje emisije, u kojoj mogu učestvovati kupci koji nijesu postojeći akcionari banke.

Interesovanje potencijalnih investitora postoji”, naglasio je Bašanović.

A da bi mogli da kupe akcije, moraju prethodno da dobiju odobrenje Centralne banke za sticanje kvalifikovanog učešća.

 “To odobrenje se odnosi na ispunjenost propisanih uslova u prije svega smislu da se radi o respektabilnom investitoru i da on ima finansijsku podobnost da na svaki mogući način isprati rast i razvoj banke”, objasnio je Bašanović.

Bankarski sistem spreman je, tvrde u Udruženju banaka, da odgovori na sve moguće scenarije. Kažu da je dobro da ima zainteresovanih investitora. No čak i ako se ne nađe adekvatan investitor, sistem ima odgovor.

“Nijesu samo pare u pitanju već morate da budete iz bankarskog svijeta da biste mogli da pristupite vlasništvu nad jednom bankom. , sistem ima odgovor na to. Infrastruktura se u CG značajno poboljšala u odnosu od prije 15 godina. Jer sad imamo Fond za zaštitu depozita, koji se puni sredstvima samih banaka”, rekao je za TVCG Bratislav Pejaković iz Udruženja banaka.

A u Fondu je trenutno vise od 130 miliona raspoloživih sredstava, a očekuje se da se određena sredstva vrate iz stečajne mase IBM banke.

“Tako da sredstava ima dovoljno, ukoliko dođe do tog neželjenog scenarija isplate depozita iz Atlas banke”, poručio je Pejaković.

Kao jedina specijalizovana institucija nadležna da vrši isplatu depozita, Fond je do sada isplatio 13 miliona 656 hiljada depozita deponentima IBM banke.

“Imamo još preostalih osam miliona, što dovoljno govori o činjenici da takođe postoji povjerenje u bankarski sektor iz razloga što od ovih 13 miliona 656 hiljada dobar dio, negdje oko 50 odsto je ostalo u bankama koje posluju u CG”, istakao je Bašanović.

Poslovne banke su kvalitetno odradile svoj posao sa klijentima, kažu u Udruženju banaka, dodajući da danas imamo čak kvalitetnije pokazatelje nego prije 7. Decembra.

“Imamo porast depozita od preko 30 miliona, povraćaj depozita od klijenata iz IBM od preko 42 odsto u banke koje su bile određene za isplatu, a kada bismo sagledavali da su te iste pare možda ponijete u neku drugu banku, možemo reći do 75 odsto tih sredstava da se vratilo u bankarski sistem”, rekao je Bašanovič.

Nemile situacije u IBM i Atlas banci nijesu ugrozile bankarski sistem. Naprotiv, tvrde sagovornici TVCG. Prema svim pokazateljima, međunarodnim standardima u sagledavanju poslovanja banaka, navode, može se reći da je crnogorski sistem izuzetno stabilan.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније