Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

24. 02. 2019. 14:15 >> 13:43

TOŠČELIK NIKŠIĆ

Sindikat optužio upravu da pritiska radnike

Sindikat Željezare Tosčelik optužio je upravu fabrike da nastavlja sa pritiscima na zaposlene, umjesto da im poboljša uslove rade i poveća proizvodnju.


Iz te radničke asocijacije su saopštili da poslovodstvo namjerava da radnicima ukine prekovremene sate ili će, u protivnom, otpustiti 30 do 40 zaposlenih po ugovoru na određeno.

U Željezari Tosčelik zaposleno je oko 270 radnika, od kojih oko 100 po ugovoru na određeno.

“Ponovo su aktuelni problemi koje izaziva uprava fabrike posredstvom domaćih menadžera. Posljednjih nekoliko dana radnici nam prenose ultimatume uprave koje im je saopštio jedan broj inženjera u pogonima”, saopšteno je iz sindikata.

Te prijetnje su, kako su dodali iz sindikata, nezvanične, jer im se kao zvaničnim predstavnicima radnika niko od uprave i nadležnih nije obratio.

”Na svaki način pokušavaju da nam smanje ionako mizernu platu i da time nadomjeste svoje neznanje koje je u fabrici očigledno, jer već mjesecima pogoni rade smanjenim kapacitetom”, ocijenili su iz sindikata.

Iz te radničke asocijacije su podsjetili da je prošle godine iz fabrike na isti način, pod prijetnjama i ucjenama, otpušteno 17 zaposlenih, uglavnom inženjera, koje su proglasili tehnološkim viškom.

To se, kako su naveli, desilo kada je traženo povećanje plata, koje su ”kako tako dobili”, ali uz otpuštanje radnika.

”I sada prijete ukidanjem prekovremenih sati ili će otpustiti ugovorce. Nećemo na to pristati, već ćemo svi, uprkos njihovim odlukama, dolaziti redovno na posao. Radnici nijesu krivi što uprava ne može da nađe tržište i nema dobru prodaju”, rekli su iz Sindikata.

Sindikalni predstavnici smatraju da, od kada je Tosčelik preuzeo Željezaru, nemaju pojedinačni kolektivni ugovor, iako su bezuspješno pokušavali da sa upravom usaglase taj dokument kojim se preciziraju sva prava i obaveze u fabrici.

”Uprava Tosčelika ne želi o tome ni da čuje, jer su našli uporište u zakonskim odredbama države”, poručili su iz Sindikata.

Radnici Željezare Tosčelik zahtijevali su i u septembru prošle godine da im prekovremeni rad bude plaćen, umjesto što ih je po tom osnovu menadžment slao na slobodne dane.

U Sindikatu tvrde da takva odluka menadžmenta nije u skladu sa zakonom. Predstavnici radnika, kako su naveli, traže samo da im se zarađeno plati.

Oni tvrde da su uslovi u kojima rade i dalje veoma teški, uprkos ranijem obećanju poslovodstva da će uložiti značajno u opremu.

Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine za 15,1 milion eura kupila turska Tosyali grupa, u okviru koje posluje Tosčelik.

Vlasnik Željezare se prilikom njenog preuzimanja obavezao da će zaposliti oko 550 radnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније