Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 02. 2019. 15:45 >> 15:12
4

NURKOVIĆ I MMF

Moderna saobraćajna mreža od sjevera do juga

Cilj Vlade i resornog ministarstva u oblasti saobraćaja je savremena infrastruktura od sjevera do juga države, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Kako navode, članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sastali su se sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i pomorstva kako bi razgovarali o autoputu Bar-Boljare i ostalim prioritetnim infrastrukturnim saobraćajnim projektima i planu za koncesiju aerodroma.

Nurković je prilikom susreta sa novim šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Crnu Goru, Srikant Seshadri-jem i timom saradnika u okviru MMF Staff Misije, istakao da u oblasti saobraćaja uvijek ima mnogo tema za razgovor, navode iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

"Cilj Vlade i resornog ministarstva u oblasti saobraćaja je savremena infrastruktura od sjevera do juga države, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je izgradnja ski centara i smještanjih kapaciteta na sjeveru u fokusu rada ove Vlade. Na jugu države već je izgrađeno mnogo i grade se i dalje moderni turistički kompleksi”, rekao je Nurković.

Kada je riječ o projektu autoput Bar-Boljare, ministar je upoznao članove Misije sa trenutnom dinamikom izvođenja radova na priortetnoj dionici Smokovac Uvač Mateševo.

"Intezitet izvođenja radova u posljednje dvije godine je pojačan, što uprkos naporima izvođača i države ipak nije dovoljno da se ispoštuje rok završetka. U svakom slučaju, kvalitet izvedenih radova je od početka realizacije ovog kompleksnog projekta bio prioritet za Vladu kao investitora i tako će biti do kraja izgradnje”, rekao je Nurković

Godina će biti dinamična za prioritetnu dionicu

Ministar je naglasio da će ova godina biti veoma dinamična kada je u pitanju prioritetna dionica.

"Naši planovi se ne zaustavljaju na prioritetnoj dionici, već uporedo stvaramo pretpostavke za realizaciju naredne, a to je Mateševo - Andrijevica, pa je kvalitetna planska dokumentacija ključna za dalje aktivnosti. Fokus ove Vlade je razvoj sjevera Crne Gore, a kao preduslov za to neophodna je kvalitetna mreža puteva, međutim ne zanemarujemo ni projekte u centralnom i južnom dijelu države”, kazao je Nurković.

U tom smislu Nurković je predstavio aktivnosti koje ministarstvo preduzima kada su u pitanju veliki projekti poput zaobilaznice Budva, izgradnja bulevara Jaz - Tivat, most Verige.

Veliko interesovanje investitora za aerodrome

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelom procesu koncesije nad crnogosrkim aerodromima.

"Prepoznali smo da naše vazdušne luke mogu biti prepreka ubrzanom razvoju turističke privrede, koncipirali smo koncesioni akt, postoji veliko interesovanje investitora iz cijelog svijeta i očekujemo dobre i kvalitetne ponude", naglasio je Nurković.

Misija MMF: Pažljivo se baviti modelima finansiranja

Predstavnici Misije MMF-a su pozdravili razvojne projekte koje Vlada namjerava da realizuje, ističući da se pažljivo moramo baviti modelima finansiranja vodeći računa o javnim finansijama.

"Naše međunarodno iskustvo u oblasti privatno javnog partnerstva može biti korisno, poznati su benefiti ovog modela finansiranja, ali postoje i rizici koji se moraju predvidjeti", istakli su.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније