Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

20. 02. 2019. 17:10 >> 16:36

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Predstavljen agrobudžet u Bijelom Polju

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su agrobudžet za 2019. u Bijelom Polju, koji je za 12,4 miliona veći u odnosu na prethodnu i iznosi 52,4 miliona eura.

Podsticajne i mjere ruralnog razvoja predviđene ovogodišnjim agrobudžetom biće realizovane kroz direktna plaćanja, time se nastavlja podrška biljnoj i stočarskoj proizvodnji te podršci investicijama u voćarstvu i nabavci mehanizacije.

Kroz mjere direktnog plaćanja opredijeljeno je nešto manje od osam miliona eura. Svakako, nezaobilazna mjera i ove godine je unapređenje infrastrukture u seoskim područjima, kazala je vršilac dužnosti direktora Generalnog direktorata poljoprivrede Radana Damjanović.

„Kada je riječ o podršci u biljnoj proizvodnji ona se opredeljuje po hektaru obradive površine i iznosi 180 eura. Za mlade proizvođače dodijeljeno je dodatnih 10 eura po hektaru a isto važi i kada je riječ o podršci investicijama“, istakla je Dajmjanović.

Agrobudžetom je predviđeno 58 mjera za podršku razvoju poljoprivrede, ribarstva, realizaciju mjera koje se odnose na bezbjednost hrane, zdrastvenu zaštitu životinja i fitosanitarne mjere.

Ovogodišnjem agrobudžetu dominiraju mjere ruralnog razvoja a ukupno će biti realizovana 24 javna poziva kroz te mjere zašta je opredijeljeno više od 32 miliona eura.

“Najvažnije za velike poljoprivredne proizvođače jeste to da se ove godine realizuju i javni pozivi kroz IPARD program i za tu namjenu su izdvojena značajna sredstva. Kroz sve mjere došlo je do povećanja u iznosu podrške, ali i do novine u pogledu kriterijuma, uglavnom kada je riječ o podršci mliječnom sektoru upravo na mjere podrške tržišnoj proizvodnji mlijeka pa je došlo do promjene kriterijuma u kvalitetu mlijeka i broja mikroorganizama u mililitru sirovog mlijeka. Fokus je stavljen na kvalitet. Novina se odnosi na broj mikroorgnizama I somatskih ćelija pa je broj mikroorganizama sa million spušten na 600.000 mikroorganizama i 400.000 somtskih ćelija, što je uslov za isplatu osnovne premije od šest centi po litru isporučenog milijeka”, saopštila je Damjanović.

Pozdravljajući poljoprivredne proizvođače predsjednik Opštine Bijelo PoljePetar Smolović istakao je značaj sredstava koje država, ali o Opština opredjeljuju za podsticaj poljoprivrede.

“Opština preko svojih nadležnih organa ulaže značajna sredstva za izgradnju infrastructure na ruralnom području, izgradnjom vodovoda, održavanjem i izgradnjom puteva, ali donosi i realizaciju mjere poreskih olakšica za poljoprivredene proizvođače. Predlogom budžeta za 2019. planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 270.000 eura, što je za 25 odsto više u odnosu na prošlu godinu”,istakao je Smolović.

Mjere podrške predstavili su načelnik Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva Gojko Babović i načelnik Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji, Vukota Stanišić.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније