Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

20. 02. 2019. 16:12   >>  15:45

PURIŠIĆ U BARU

Raste budžet za socijalna davanja

Crna Gora u prethodne dvije godine bilježi visoke stope privrednog rasta, što omogućava da se budžet za socijalna davanja povećava i tako popravljaju socio-ekonomske prilike u društvu, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Purišić je danas, na Međunarodni dan socijalne pravde, tokom radne posjete Baru kazao da je otvaranje novih radnih mjesta najbolji način da se država izbori sa aktuelnim socijalnim izazovima.

"I u prošloj godini bilježi se rast zaposlenosti od 4,3 odsto na niovu države“, kazao je Purišić.

Iz Ministarstva je saopšteno da je u prošloj godini za materijalna davanja u socijalnoj i dječijoj zaštiti opredjeljeno oko 80 miliona eura, što je na nivou od oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"U prošloj godini u fokusu je bio razvoj sistema socijalnih usluga i uvođenje sistema kvaliteta u tu oblast kroz licenciranje pružalaca usluga", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da podaci Monstata, koji se tiču apsolutnog i relativnog siromaštva, pokazuju da se ono svake godine smanjuje. Istraživanja su pokazala i da su socijalna davanja smanjila stopu rizika od siromaštva više od sedam odsto.

U Baru je zaposlenost u prošloj godini porasla 2,5 odsto.

"Sagovornici su konstatovali da je Program aktivne politike zapošljavanja tokom prošle godine dao uspješne rezultate zapošljavanjem 968 osoba sa evidencije nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik barske Opštine Dušan Raičević, kazao je da lokalna samouprava daje svoj doprinos u vođenju odgovorne socijalne politike, u dijelu socijalnih davanja.

On je upoznao Purišića sa određenim strategijama kako i na koji način Opština Bar utiče na kreiranje novih radnih mjesta, prvenstveno kroz programe podsticanja preduzetništva i ženskog preduzetništva, što predstavlja dodatni doprinos smanjenju stope nezaposlenosti.

Purišić je naveo da se za socijalna davanja za Opštinu Bar na godišnjem nivou opredjeljuje oko 3,8 miliona eura i da je u realizaciji planiranih projekata neophodno koordinirati saradnju državnih i opštinskih organa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније