Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

19. 02. 2019. 19:43   >>  21:30

POTPREDSJEDNIK EBRD-A

Za 13 godina u CG uložili 570 miliona eura

Saradnja Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj veoma je uspješna, a ostvareni ekonomski rezultati Crne Gore u prethodnom periodu impresivni su, kazao je za TVCG prvi potpredsjednik te institucije Jirgen Rigterink. On je istakao da je u posljednjih 13 godina EBRD u Crnu Goru uložila gotovo 570 miliona eura. Što je, kako kaže, za malu zemlju, poput Crne Gore, impresivno.

Evropska banka za obnovu i razvoj veoma je zadovoljna dosadašnjim rezultatima u Crnoj Gori. Kako prvi potpredsjednik te međunarodne finansijske institucije ističe to najbolje pokazuju brojke.

“EBRD je u posljednjih 13 godina uložila gotovo 570 miliona eura u skoro 60 projekata, a to je za malu zemlju, poput Crne Gore, zaista impresivno. Veoma smo zadovoljni onim što radimo ovdje i načinom na koji to postižemo”, kaže Rigterink za TVCG.

On je istakao i značajan ekonomski rast u Crnoj Gori tokom 2017. i prošle godine. Na pitanje da li je tome doprinijelo i članstvo naše zemlje u NATO-u, kazao je da jeste, ali da to nije glavni faktor našeg uspjeha, već da smo dobar dio posla odradili sami.

“Ovih dana sreo sam se s premijerom, predsjednikom i ministrom finansija kojima sam naglasio da su mnogo važnije strukturne reforme kroz koje je zemlja prošla u posljednjih deset godina. S ministrom finansija sam razgovarao i o fiskalnoj disciplini. Bilo je teških i bolnih perioda, ali činjenica je da ste postigli veliki uspjeh”, poručio je Rigterink.

Rigterink ističe da strukturne reforme treba da se nastave, a potvrda našeg uspjeha ogleda se i kroz broj otvorenih poglavlja u pregovaračkom procesu s EU. Stoga i veliki planovi kada je riječ o budućim projektima. Evropska banka za obnovu i razvoj biće fokusirana na tri oblasti.

“Prva oblast je konekcija - vrlo važan segment za malu zemlju poput CG, da bude povezana s regionom. Zbog toga smo razgovarali o konkretnim projektima koji se tiču puteva, luka, a zainteresovani smo i za finansiranje koncesije aerodroma. Druga je tzv. zelena ekonomija. Voljeli bismo da imamo važnu ulogu u budućem razvoju sektora obnovljive energije i održivog turizma”, poručio je potpredsjednik EBRD-a.

Iz Evropske banke poručuju kako je neophodno jačanje konkurentnosti privatnog sektora, posebno u oblastima turizma, trgovine i agrobiznisa.

Tamara Ivanković, TVCG 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније