Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

19. 02. 2019. 15:53 >> 15:21

100 NAJVEĆIH U CRNOJ GORI

Priznanja i podrška najboljim kompanijama

Projekat "100 najvećih u Crnoj Gori 2019", biće realizovan i ove godine, a namijenjen je kompanijama koje i pored brojnih ograničenja, objektivnih i subjektivnih barijera u poslovanju, u kontinuitetu postižu odlične rezultate i kao takve zaslužuju priznanje i poštovanje šire društvene zajednice.

Kako je saopšteno na pres konferenciji, projekat koji se realizuje drugi put, inicirala je kompanija BI Consulting, kao vodeća agencija u oblasti pružanja poslovnih i bonitetnih informacija, u partnerstvu sa ministarstvima finansija i ekonomije, uz podršku Privredne komore Crne Gore i uz generalno pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro.

Osnivač BI Consultinga Ratko Nikolić, podsjetio je da je cilj projekta da promoviše pozitivnu poslovnu praksu, da učini vidljivijim najznačajnije crnogorske kompanije, najveće poreske obveznike i najveće poslodavce.

"I pored brojnih ograničenja, objektivnih i subjektivnih barijera u poslovanju, treba istaći da u Crnoj Gori postoji značajan broj kompanija koje u kontinuitetu postižu odlične rezultate. Takve kompanije zaslužuju priznanje i poštovanje šire društvene zajednice, zbog čega je ovaj projekat posvećen baš njima", ocijenio je Nikolić.

Na bazi jasnih parametara iz finansijskih izvještaja za poslovnu 2018. godinu, kako je kazao, biće izdvojeno po 100 najvećih od mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i sva velika preduzeća.

"Sve njih ćemo rangirati po jasnim i javno dostupnim parametrima iz njihovih uredno predatih finansijskih izvještaja, na osnovu ukupnih prihoda, ostvarene neto dobiti i broja zaposlenih. Izdvojićemo i po prihodu rangirati po 20 preduzeća iz 12 ključnih poslovnih djelatnosti i sve ih objaviti u specijalnoj godišnjoj publikaciji, ekskluzivnom, kolekcionarskom izdanju, u kojem će mjesto naći sva značajna poslovna dostignuća u prethodnoj poslovnoj godini", naveo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, na listama će biti samo kompanije koje su predale ispravne finansijske izvještaje za 2018. godinu, koje nijesu bile na listama blokiranih u posljednjih 12 mjeseci, koje uredno izvršavaju poreske obaveze ili redovno izvršavaju preuzete obaveze iz reprograma, posluju minimum tri godine, imaju kapital veći od 100 hiljada eura i više od troje zaposlenih.

Nikolić je dodao da će prvorangiranim kompanijama u navedenim kategorijama i jednoj, najbrže rastućoj kompaniji po istim parametrima, biti dodijeljena priznanja na svečanosti krajem maja.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije Radosav Babić, rekao je da u Crnoj Gori posluje oko 26.000 registrovanih preduzeća, koja će se naći u konkurenciji za izbor najvećih i najprofitabilnijih.

"Ovakav projekat će pokazati postojećim i potencijalnim investitorima da u Crnoj Gori mogu pronaći kredibilne poslovne prilike i partnere. Dodatno će inspirisati i ohrabriti start-up projekte, naročito u kategoriji mikro i malih preduzeća. Na nama kao Vladi i državi je da preduzetnicima kreiramo povoljan poslovni ambijent i podršku za rast i razvoj", objasnio je Babić.

On je najavio da će Ministarstvo ekonomije ove godine realizovati Program za unapređenje konkurentnosti privrede, kroz deset različitih programskih linija za unapređenje inovativnosti, uvođenje međunarodnih standarda, modernizaciju prerađivačke industrije, razvoj klastera, podršku za razvoj zanatstva, pružanje mentoring usluga i razvoj preduzetništva.

"Uvjeren sam i da je ovakva vrsta projekata dodatan podsticaj domaćim privrednicima da koriste raspoloživu pomoć Vlade kako bi i ubuduće kontinuirano unapređivali svoje poslovanje i time doprinijeli sopstvenim naporima da se nađu na listi 100 najvećih u Crnoj Gori", rekao je Babić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nemanja Katnić, rekao je da će učešće tog resora, odnosno Vlade u projektu biti veoma značajno i da predstavlja dodatni stimulans za domaće, kompanije koje žele da ostvare još bolje poslovne rezultate.

Projekat 100 najvećih je, kako je pojasnio, u saradnji sa Ministarstvom finansija, u prethodnoj godini, izdvojio i nagradio najbolje crnogorske kompanije u različitim kategorijama što, kako je dodao, predstavlja garant da Crna Gora posjeduje kvalitetne privredne subjekte.

Direktor Sektora za poslovanje sa privredom i zamjenik izvršnog direktora Societe Generale banke Montenegro Savo Jovićević, kazao je da je, s obzirom na rezultate i organizaciju prošlogodišnjeg izbora "100 najvećih u Crnoj Gori", ta banka odlučila da i ove godine bude dio projekta koji će dodatno istaknuti i nagraditi najveća, najbolja i najuspješnija crnogorska preduzeća.

"Mi u Societe Generale Montenegro smatramo da je nagrađivanje i isticanje kompanija koje su dale izuzetan doprinos crnogorskoj ekonomiji i razvoju malog i srednjeg biznisa veoma važno, prvenstveno zbog toga što treba dati primjer i pokazati da je uz uporan i posvećen rad moguće ostvariti dobre rezultate i doprinijeti daljem razvoju poslovnog ambijenta i ekonomije u cjelini", poručio je Jovićević.

On je naveo da je prošle godine, Societe Generale banka Montenegro nastavila sa snažnom kreditnom podrškom crnogorskim kompanijama, o čemu, kako je dodao, svjedoči dinamičan rast kreditnog portfolia banke u tom segmentu od oko deset odsto.

Dataljnije informacije o uslovima, kriterijumima i kategorijama su dostupne na sajtu www.100najvecih.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније