Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

19. 02. 2019. 15:25   >>  14:56

VELIKO INTERESOVANJE

Agrobudžet predstavljen u Pljevljima

Poljoprivredni proizvođači sa područja Pljevalja, prepoznatljivog po proizvodnji kvalitetnih tradicionalnih mlječnih proizvoda i u narednom periodu imaće podršku Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave za unapređenje proizvodnje koja predstavlja razvojni potencijal tog kraja, jedna je od poruka je sa današnje prezentacije Agrobudžeta za 2019. godinu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i savjetodavnih službi informisali su poljoprivrednike o vrstama i visini podrške, investicijama koje se podržavaju, potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje podrške, kao i načinu podnošenja zahtjeva, ne samo u dijelu proizvodnje mlječnih proizvoda, već i ostalim sektorima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede u duhu otvorene i partnerske komunikacije poljopriverdnici su dobili sva potrebna pojašnjenja i smjernice.

Proizvođači sira i kajmaka, koji su godinama unazad uložili značajna sredstva za unapređenje prerade mlijeka na gazdinstvu, gdje su uz podršku Ministarstva adaptirali objekte za preradu mlijeka i kupili potrebnu opremu, iskazali su zadovoljstvo zbog nastavka podrške.

Pojašnjene su im novine u proceduri za dobijanje premije za preradu mlijeka, koju je tokom 2018. godine iskoristilo 464 proizvođača iz ove opštine, što Pljevlja čini opštinom sa najvećim brojem korisnika ove mjere. Za proizvođače „Pljevaljskog sira“ zaštićenog oznakom porijekla, premije predstavljaju dodatnu mjeru podrške i mogućnost da nastave da rade na razvoju brenda.

Ovogodišnji Agrobudžet, kako je saopšteno, dobra je prilika i za dalji razvoj brojnih gazdinstava u pljevaljskoj opštini koja se bave organskom proizvodnjom, posebno žitarica, ali i za proizvođače voća i stočare.

Pozvani su mladi Pljevljaci da iskoriste povoljnost bespovratne podrške u iznosu od 10.000 eura za zapošljavanje i pokretanje agrobiznisa. Veliko interesovanje prisutni su imali za nabavku sitne mehanizacije koja bi im unaprijedila poslovanje, gdje je saopšteno da će se javni poziv za bespovratnu podršku objaviti u drugoj polovini marta. Takođe, obzirom da je veliki broj poljoprivrednika aplicirao na prvi javni poziv kroz IPARD, objašnjeno je da će se procedure ubrzati i da će uskoro biti potpisivanje ugovora za one koji su ispunili kriterijume.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније