Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, objavila B.B. ]

19. 02. 2019. 14:19 >> 13:47

U BLOKOVIMA 30 i 26

Završeno 3D geofizičko snimanje

Geofizičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, koje obavlja norveška kompanija PGS za potrebe koncesionara Energean, završeno je u ponedjeljak, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

"3D geofizičko snimanje površine blokova 30 i 26 završeno je u ponedjeljak u 22 sata i 30 minuta. Snimanje podmorja na ovim blokovima trajalo je devet dana rada i završeno je bez zastoja u radu", navodi se u saopštenju Uprave.

Iz Uprave su kazali da su sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine sprovedene u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu.

"Licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača koji se nalaze na brodu Ramform Titan u periodu prikupljanja 3D geofizičkih podataka nijesu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj snimanja na biodiverzitet mora. Pored toga u ovom periodu nije zabilježeno prisustvo morskih sisara i kornjača u 'sigurnosnoj' zoni", dodaje se u saopštenju.

3D geofizičko istraživanje na blokovima 30 i 26 definisano je radnim programom ugovora o koncesiji koji je potpisan u martu 2017. godine sa grčkom kompanijom Energean.

"U narednom periodu slijedi obrada prikupljenih podataka, što će u konačnom rezultirati njihovom interpretacijom i konkretnim saznanjima o stanju ugljovodoničnog potencijala crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26", zaključuje se u saopštenju.

Osim sa koncesionarom Energean, ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika potpisan je i sa koncesionarima Eni i Novatek.

Kompanija Shearwater je, za potrebe tog koncesionara, krajem prošle godine završila 3D geofizičko snimanje na blokovima pet, šest, devet i deset, a prvi podaci trebalo bi da budu dostupni tokom trećeg kvartala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније