Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

19. 02. 2019. 08:27 >> 08:03
1

FORUM U ISTANBULU

Poslovni anđeli pomažu da ideja postane biznis

Put od biznis ideje do realizacije često je trnovit. Mnogi od onih koji su se odvažili da uđu u privatne vode sočeni su s nedostatkom novca. Tu im mogu pomoći poslovni anđeli - uspješni pojedinci ili firme koje su spremne da investiraju svoj novac i znanje, a za uzvrat će tražiti udio u profitu ili biznisu.

Iako je taj model poslovanja odavno poznat u svijetu, u Crnoj Gori i na Balkanu je tek u povoju.

Zato je sa Svjetskog foruma biznis anđela u Istanbulu, kako javlja Biljana Rovčanin, poručeno da je tradicionalno poslovanje neophodno prilagoditi modernim biznis tokovima.

Turistička ponuda Crne Gore na jednom mjestu, odnosno web platform. To je biznis ideja 22-godišnjeg Čedomira Dragićevića iz Podgorice. Za njenu realizaciju Čedomir ne želi da se kreditno zadužuje, već će pokušati da investitora nađe na Forumu poslovnih anđela u Istanbulu. Objašnjava i zašto.

"Imamo određeno mentorstvo od ljudi koji investiraju, to su naši kauflanderi koji nas neki način mentorišu, na koji način da što bolje uđemo na tržište, da ostvorimo našu ideju i održimo profitabilnom, dok na neki način krediti, banke bi dali novac i sve ostao bi na vama, samo investiranje i samo vraćanje kredita", kazao je Čedomir.

Poslovni anđeli ulažu u industrije i sektore u kojima i sami imaju iskustva. Možete pregovarati o iznosu investicije, kao i o procentu profita koji ćete dijeliti, ali najvažnije je da im ponudite inovativnu ideju.

Bajbars Altunaš kazao je da su prošle godine Poslovni anđeli investirali u cijelom svijetu skoro 36 milijardi eura.

"Najveći dio tih investicija bio je u IT sektoru. Očekivanja su da će ove godine investicije dostići 50 milijardi eura", rekao je on.

Da bi dio tih investicija stigao i na Balkan, kako je poručeno se skupa, preduzetnici ovog regiona moraju tradicionalno poslovanje prilagoditi modernim biznis tokovima. Važnu ulogu u tome imaju i regionalne mreže Poslovnih anđela.

Leonid Nakov, predsjednik Mreže poslovnih anđela iz Makedonije kaže: "Da mi praktično uvećamo fondove iz kojih će domaći investitori finansirati u biznis ideje koje su u početnoj fazi razvoja i da se ubrza proces transfera iskustava iz država gde to funkcioniše".

Ne postoji jedinstven recept za uspjeh u biznisu. To su i ovdje u Istanbulu potvrdili poznati i dokazani preduzetnici iz svih krajeva svijeta. Oprobali su se, kažu, u mnogim poslovima, a najbolje rezultate ostvarili su samo u onima u kojima su bili spremni da se svakodnevno prilagođavaju i usvajaju nova znanja i vještine.

Biljana Rovčanin, RTCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније