Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

18. 02. 2019. 17:30   >>  16:57 3

PROJEKTI U CRNOJ GORI

Potpredsjednik EBRD-a pohvalio ostvarene rezultate

Prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jurgen Rigterink kazao je da očekuje da će saradnja između te međunarodne finansijske institucije i Crne Gore u oblastima infrastrukture i javno–privatnog partnerstva biti nastavljena i pohvalio ostvarene rezultate u prethodnom periodu.

Ministar finansija Darko Radunović sastao se Rigterinkom kako bi razgovarali o projektima koje EBRD sprovodi u Crnoj Gori i o zajedničkim aktivnostima za budući period.

„Rigterink je pohvalio ostvarene rezultate u prethodnom periodu i istakao zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom i izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena u oblastima infrastrukture i javno – privatnog partnerstva“, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Kako se navodi, Radunović je upoznao Rigterinka i njegov tim sa postignutim rezultatima u prethodnom periodu.

On je istakao dobre rezultate po pitanju značajnog ekonomskog rasta tokom 2017. i prošle godine.

„Takođe, Radunović ih je informisao o namjeri da se u toku ove godine sprovedu strukturne reforme, optimizacija broja izvršioca u javnom sektoru na centralnom i lokalnom nivou, i da se usvoji Zakon o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga čija implementacija će dovesti do reforme Poreske uprave“, kaže se u saopštenju.

Radunović je naveo da će usvajanjem Zakona o javno – privatnom partnerstvu, izmjenama Zakona o koncesijama i novim Zakonom o javnim nabavkama doprinijeti daljem razvoju Crne Gore i stvoriti pretpostavke za realizaciju razvojnih projekata.

On je podsjetio je da je tokom ove godine promjena izgleda kreditnog rejtinga doprinijela izlasku na međunarodno tržište eurobondova i dobijanju prve garancije Svjetske banke za razvojnu politiku – PBG1, u kontekstu refinansiranja dijela javnog duga.

„Strategijom EBRD-a za Crnu Goru definisane su oblasti buduće saradnje na kojima će biti dalji fokus, povećanje konkurentnosti privatnog sektora kroz razvoj poljoprivrednih trgovinskih lanaca i povratnih veza u turizmu, poboljšanje povezivanja i regionalne integracije kroz širenje prekograničnih saobraćajnih i energetskih veza i nastavak podsticanja prelaska na zelenu ekonomiju, uključujući i održivi turizam“, dodaje se u saopštenju.

Kako su rekli iz Ministarstva, susretu sa Rigterinkom prethodio je sastanak Radunovića sa članom Odbora direktora u EBRD, Remigi Winzapom, na kojem je ministar upoznao sagovornika sa trenutnom ekonomskom situacijom u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније