Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

18. 02. 2019. 13:50 >> 13:18

GREEN HOME

CG ima značajan potencijal za uštedu energije

Crna Gora ima značajan potencijal za uštedu energije koji treba adekvatno valorizivati i uzeti u obzir prije nego se donesu odluke o investiranju u velika energetska proizvodna postrojenja, ocijenili su danas iz nevladine organizacije (NVO) Green Home.

 

“Neophodno je da Crna Gora prepozna da je energetska efikasnost prioritet za sektor energetike i da poštujući princip 'energy efficiency first' planira nacionalni budžet i razvojnu pomoć za podršku i finansiranje energetske efikasnosti”, navodi se u saopštenju.

U Green Homeu smatraju da je neophodno formirati Agenciju za energetsku efikasnost sa adekvatnim finansijskim i administrativnim kapacitetima i poboljšati statističke podatke kroz uspostavljanje funkcionalnog sistema za izračunavanje indikatora energetske efikasnosti.

Iz te NVO su kazali da se cijena obnovljivih izvora energije (OIE) značajno smanjuje i postaje najjeftiniji i najisplativiji vid ulaganja kada se govori o sektoru energetike.

“Cijena solarne energije je u 2017. godini, u odnosu na 2010, pala 73 odsto, a vjetroenergije 23 odsto”, precizira se u saopštenju.

Iz Green Homea su naveli da će zemlje u regionu jugoistočne Evrope, zbog starenja elektrana, morati da zamjene oko 50 odsto sadašnjih proizvodnih kapaciteta do 2030. godine, a oko 95 odsto do 2050.

“Mnoge zemlje u jugoistočnoj Evropi, a posebno na Zapadnom Balkanu, planiraju da ta stara postrojenja zamjene novim kapacitetima na ugalj. Međutim, nastavak investicija u postrojenja na ugalj učiniće proces dekarbonizacije značajno skupljim”, smatraju u toj NVO.

Crna Gora je, kako su dodali, zemlja izrazito bogata prirodnim potencijalom.

“Daljim investiranjem u projekte u oblasti obnovljive energije treba težiti potpunom prelasku na obnovljivu energiju u proizvodnji”, dodaje se u saopštenju.

Iz Green Homea su podsjetili da je radna grupa za obnovljive izvore energije, za potrebe izrade Strategije pametne specijalizacije, definisala cilj od 42 odsto za OIE do 2022. godine.

“Međutim, nacionalni cilj za OIE do 2030. treba postaviti ambicioznije s obzirom na značajne potencijale u tom sektoru, a imajuću u vidu i niz najavljenih projekata gradnje novih vjetro parkova i solarnih farmi u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније