Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 02. 2019. 19:51 >> 19:21
2

NOVA MJERA PU

Poreska policija u borbi protiv utaje poreza

Poreska uprava uskoro će formirati poresku policiju, koja bi trebalo da doprinese efikasnijoj borbi protiv utaje poteza. Iskustva iz regiona pokazuju da je poreska policija dobro rješenje. U Srbiji postoji već 15 godina i bilježi dobre rezutlate kada je riječ o suzbijanju sive ekonomije.

 

Poreska uprava inicirala je izmjene seta Zakona kojim se regulisu oporezivanje i krivicni postupak. Do aprila bi trebalo da bude usvojen i pravilnik o sistematizaciji u PU koji definise formiranje organizacione cjeline - poreske policije.

"Potrebno je izvršiti izmjenu zakona o krivičnom postupku unutrašnjim poslovima, ali i zakon o poreskoj administarciji kako bi poreska policija mogla da se bavi izviđajnim radnjama", kazala je za TVCG Milica Vuletić iz Poreske uprave.

Da je za bolju borbu protiv sive ekonomije potrebna poreska policija govori iskustvo Srbije. To su iz njihove Poreske uprave saopstili crnogorskim kolegama. Za 15 godina rada podneseno je ukupno 26 hiljada prijava i utvrđena utaja poreza od 188 milijardi dinara, ili 105 miliona eura godišnje, kaze za TVCG poreski inspektor Ivan Ivanovic.

"Posao je težak, ali su postignuti rezultati koji govore da se rad isplati", kazao je Ivan Ivanović iz poreske policije Srbije.

Značajno je, kaže Ivanović, suzbijena siva ekonomija na trzistu akcizinih proizvoda,a otkriven je rad 177 takozvanih fantomskih firmi koje su generator sive ekonomije, kao i 6 organizovanih kriminalnih grupa.

"Izdaju lažne račune, otpreminice i drugu dokumentaciju i stavljaju ih na raspolaganje zivim privrednim drustvima i tako pokrivaju nabavku robe na crno. Fantomi za njih podižu gotovinu dolaze do imovine i gotovine bez plaćanja poreza", objašnjava Ivanović.

Poreska policija Srbije radi u skladu za Zakonom o krivicnom postupku. Za utaju poreza iznad 500.000 dinara donosno 4.200 eura predviđena je kazna zatvora do 5 godina, a za teže oblike i do 10 godina.

Iz crnogorske Poreske uprave kažu da će prioritet poreske policije, upravo biti otkrivanje sankcionisanje krivičnih djela utaje poreza.

"Odnosno utaju poreza sa predumišljajem, odnosno sa namjerom lica da izvrši izbjegavanje plaćanja obaveza. To je izazov sa kojim se suočavaju države regiona i svijeta", kazala je Vuletić.

Iz Unije poslodavaca zadovoljni su odlukom Poreske uprave o formiranju poreske policije od koje očekuju sa smanji neformalnu ekonomiju koja negativno utice na poslodavce i budzet.

"Ako pogledamo iskustva država regiona može se vidjeti da su postignuti dobri rezultati i da su uticali na poresku nedisciplinu", kazala je za TVCG Marina Jovanović iz Unije poslodavaca.

Za efikasan rad poreske policije bitne su obuke o propisima i primjeni ovlašćenja. U Srbiji su imali podršku evropskih poreskih administracija, kao i americkog Ministarstva pravde.

Kristina Pavićević, RTCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније