Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

17. 02. 2019. 16:10   >>  15:53

SJUTRA

Prvi potpredsjednik EBRD-a u Crnoj Gori

Prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jurgen Rigterink boraviće sjutra u Crnoj Gori, kako bi se sastao sa visokim zvaničnicima Vlade i predstavnicima poslovne zajednice.

 

Iz EBRD-a su saopštili da je planirano da se Rigterink, tokom posjete, sastane sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrima finansija i saobraćaja i pomorstva, Darkom Radunovićem i Osmanom Nurkovićem.

„Rigterink će prilikom boravka u Podgorici sagledati na koji način EBRD može dalje da produbi uticaj u Crnoj Gori kroz ulaganja i angažovanje na kreiranju politika. On će naglasiti da EBRD podržava težnju Crne Gore da postane članica Evropske unije“, navodi se u saopštenju.

Oni su podsjetili da su pregovori o pristupanju počeli 2012. godine i da su do sada otvorena 32 od 33 poglavlja.

Prema posljednjoj strategiji EBRD-a za Crnu Goru, tri su glavna strateška prioriteta, od kojih se prvi odnosi na poboljšanje konkurentnost privatnog sektora kroz ulaganja u odabrane kompanije sa odličnim potencijalom za rast, posebno u sektorima turizma, trgovine i agrobiznisa.

„Kao drugo, da se naglasi značaj 'zelenog rasta' kroz projekte koncentrisane na obnovljivu energiju i energetsku efikasnost i sigurnost, u skladu sa EBRD pristupom 'Tranzicije na zelenu ekonomiju' (GET)“, saopšteno je iz banke.

Oni su dodali da je treći strateški prioritet dalja integracija Crne Gore u regionalne i evropske ekonomije kroz poboljšanje povezanosti i proširenje prekograničnih saobraćajnih i energetskih veza.

„To će zahtijevati velika ulaganja zemlje u infrastrukturu, koja obuhvata ne samo puteve, aerodrome i željeznice, nego i opštinske infrastrukture, kao što su upravljanje otpadom, vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda, zdravstvo i obrazovanje“, navodi se u saopštenju.

EBRD je, kako su dodali, spremna da podrži te investicije u saradnji sa EU i Investicionim okvirom za Zapadni Balkan.
EBRD je do sada podržala 58 projekata u Crnoj Gori sa kumulativnim obimom poslovanja od 567 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније