Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 02. 2019. 13:09 >> 12:39
1

SDP TRAŽI

Zbog poskupljenja struje saslušati Sekulićevu

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) podnijela je zahtjev Skupštini Crne Gore za kontrolno saslušanje ministarske ekonomije Dragice Sekulić povodom povećanja cijene struje.

U obrazloženju zahtjeva u SDP-u navode da su građani Crne Gore neprijatno iznenađeni visinom računa za struju za januar mjesec.

"Došlo je do značajnog povećanja iznosa na računu zbog uvođenja posebne tarife 'OIE 2' po kojoj građani plaćaju nekoliko eura više za obnovljive izvore energije nego do sada, čime je cijena struje povećana za preko 2 odsto bez ikakve najave", navode iz SDP-a.

Pored toga, kako su kazali, EPCG je najavila povećanje cijene struje od 2.7% do 6%, već od 1. marta 2019. godine, kroz uvođenje tarifnih paketa.

"Oni su potpuna novost za naše građane i oni će bez pripreme i prave analize biti prinuđeni da biraju određene tarife na osnovu kojih slijedi novo uvećanje računa", navodi se u obrazloženju zahtjeva.  

Iz SDP-a podsjećaju da je kupovna moć građana u 2018. godini, po zvaničnim podacima, pala za 3 odsto, dok će po najavama Vlade zbog zamrzavanja rasta zarada u 2019. i 2020. pasti za još najmanje 3%.

"Ukoliko dodamo da su u protekle dvije godine značajno porasle akcize na gorivo, duvanske proizvode, i drugu akciznu robu, kao i da imamo povećanje osnovne stope PDV-a, da je na snazi krizni porez na plate, jasno je da povećanje cijene električne energije predstavlja novi snažan udar na standard građana". ističu iz SDP-a. 

U obrazloženju zahtjeva za kontrolno saslušanje ministarsle Sekulić iz SDP-a navode i da električna energija, predstavlja jednu od najznačajnih stavki u budžetima svake crnogorske porodice i najznačajniji input za većinu roba i usluga koje se prodaju u našoj zemlji. Zato je, kako su kazali, nužno da ministarka pred odborom i javnošću objasni razloge za ova poskupjenja. 

"Saslušanje je nužno i zbog toga što je država većinski vlasnik EPCG, koja je protekle godine ostvarila najveći profit u zadnjoj deceniji, pa je bitno da resorna ministarka objasni što su razlozi za povećanja cijene električne energije koji će po oba osnova iznositi od 5.5 odsto do čak 8.7 odsto", zaključuju iz SDP-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније