Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

13. 02. 2019. 16:23 >> 19:03
17

UVODE TARIFNE MODELE

Struja skuplja od 1. marta

Struja će u Crnoj Gori od 1. marta biti skuplja, a cijene će zavisiti od paketa koje potrošači izaberu, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

EPCG je danas, u svojstvu snabdjevača krajnjih kupaca, utvrdila i na svom portalu objavila odluku o utvrđivanju cijena električne energije za kupce priključene na elektrodistibutivni sistem, koja će važiti od 1. marta.

"Kupci mogu jednom u toku kalendarske godine da izaberu tarifni paket. EPCG uvođenjem ovih modela pokušava da uspostavi balans između visokih tržišnih cijena i socio-ekonomske situacije", navodi se u saopštenju EPCG.

EPCG, kako su kazali njeni predstavnici, prvi put uvodi pravo kupca na odabir jednog od ponuđenih tarifnih modela snabdijevanja.

"Na taj način stimuliše se energetska efikasnost i smanjuje budžetsko opterećenje kupaca, a u zavisnosti od načina potrošnje i povoljnosti paketa, kupci biraju tarifni model zaključenjem ugovora", objasnili su iz kompanije.

Domaćinstva i mali kupci koji ne pripadaju kategoriji domaćinstava imaće pravo da odaberu osnovni, plavi, crveni ili zeleni model.

Plavi model podrazumijeva podjelu tarifnih elemenata tokom dana na višu i nižu tarifu u zavisnosti od visine potrošnje.

"Na taj način, kupcu koji odabere plavi model snabdijevanja, cijena prvih 150 kilovat sati (kWh) u višoj i 150 kWh u nižoj tarifi biće niža dva odsto nego do sada. Prema evidenciji EPCG, trenutno više od 60 odsto mjernih mjesta ima potrošnju manju od 300 kWh mjesečno", dodaje se u saopštenju.

Ukoliko je potrošnja veća od predviđenih ograničenja, svaki dodatni kWh plaća se po uvećanoj cijeni.

Iz EPCG je objašnjeno da crveni model podrazumijeva istu tarifu svakog dana u sedmici, 24 sata, bez obzira na visinu potrošnje električne energije.

"Tarifa ovog modela je niža u odnosu na osnovni model, ukoliko se radi o dominantnoj potrošnji više tarife električne energije u toku dana, od sedam do 23 sata, odnosno ukoliko kupac minimalno koristi nižu tarifu", rekli su iz EPCG.

Zeleni model podrazumijeva cijenu električne energije iz osnovnog modela dodatno uvećanu za 0,2 centa po kWh uz garanciju isporuke cjelokupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora takozvane zelene energije.

"Iskustva iz EU i regiona govore da se za ovaj paket najčešće opredjeljuju društveno odgovorni pojedinci i preduzeća", navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su kazali da je cijena električne energije u Crnoj Gori trenutno 60 odsto od tržišne cijene.

"Shodno definisanoj zakonskoj normi i ograničenju na promjene, nova cijena u određenim tarifama u prosjeku je uvećana šest odsto. Ukoliko kupac ne odabere ni jedan od ponuđenih tarifnih modela automatski se utrošak električne energije obračunava po osnovnom tarifnom modelu", objasnili su iz kompanije.

S obzirom na to da energija predstavlja oko 45 odsto obračuna to znači da će kod osnovnog modela ukupni račun biti uvećan samo 2,7 odsto.

Iz EPCG su saopštili da su tarife za domaćinstva u ovoj godini na nivou kao i 2009, i čine 50 odsto evropskog prosjeka, dok su za privredu upola manje u odnosu na 2009.

"Cijene električne energije u Crnoj Gori zavise isključivo od slobodno formirane cijene snabdjevača, uz zakonski definisana ograničenja koja su direktno u vezi sa cijenom energije na referentnoj berzi (HUPX)", objasnili su iz EPCG.

EPCG će, kako su dodali, takođe nastaviti da stimuliše oko 200 hiljada domaćinstava, članova Zatnog tima, sa popustima od 13 odsto za aktivnu energiju, a nastaviće se i subvencioniranje ranjivih i kupaca definisanih u skladu kriterijuma Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније