Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

11. 02. 2019. 17:28 >> 19:18

AGROBUDŽET 2019.

Devet miliona eura više za mjere ruralnog razvoja

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja upoznali su danas poljoprivrednike Nikšića i Danilovgrada sa mjerama podrške, u dijelu subvencija i premija, kao i bespovratnom podrškom investicijama, kroz mjere ruralnog razvoja, tokom prezentacije Agrobudžeta za 2019. Iz tog resora s naglasili da je za mjere namijenjene ruralnom razvoju izdvojeno devet miliona eura više nego lani.

"Naglašeno je da je minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji na prošlogodišnjem nivou i iznosi 0,3 hektara, i osnovna premija je 180€/ha, dok mladi poljoprivrednici dobijaju dodatih 10 eura po hektaru. U stočarskoj proizvodnji pravo na premije imaju gazdinstva koja imaju najmanje dva grla krava ili priplodnih junica, odnosno 30 ovaca i/ili 20 koza u stadu. Podrška se dobija za grla iznad pomenutog minimuma. Za krave i junice iznosi 70 eura po grlu, dok za ovce i koze iznosi 8 eura po grlu", objasnili su iz Ministarstva.

Kako su istakli, mjerama namjenjenim ruralnom razvoju, koje su i najbrojnije mjere Agrobudžeta, i za koje je ove godine izvdvojeno devet mliona eura više, nastaviće da se podržava investiranje u primarnu proizvodnju, ulaganje u prerađivačke kapacitete, nabavku mehanizacije, izgradnju bunara i bistjerni, kao i razvoj klastera.

"Daje se bespovratna podrška investicijama, kroz javne pozive, u iznosu od 50, 60 ili 70 odsto od vrijednosti investicije, u zavisnosti od programa. Obzirom na pozitivne rezultate prošlih godina, i ove godine će se bespovratnim sredstvima podržati Program - mladi farmer, namijenjen onima sa završenom srednjom školom ili fakultetom poljoprivredne ili veterinarske struke za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi, sa starosnom granicom od 35 godina", kazali su iz Ministarstva.

Obezbjeđene su i ove godine premije za mlijeko, kao i premije za preradu mlijeka na gazdinstvu.

"Nastavlja se sa nabavkom stočnog fonda u cilju unapređenja postojećeg, podrškom upravljanja stajskim đubrivom, podrškom organskoj proizvodnji. Za svaku od pojedinačnih mjera pojašnjeno je koje su to investicije koje su prihvatljive za podršku, kriterijumi prihvatljivosti, potrebna dokumentacija koja se dostavlja Ministarstvu, i u kojim rokovima. Kako je upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava osnovni uslov za korišćenje bilo koje od agrobudžetskih mjera, pozvani su poljoprivredni proizvođači koji to da sada nijesu učinili, da se upišu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

Prilog Darka Bulatovića, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније