Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

10. 02. 2019. 20:42 >> 20:55
1

STAVOVI RAZLIČITI

Kako se u CG koriste prirodni resursi?

Nacionalnom Srategijom za održivi razvoj do 2030. predviđeno je smanjenje korišćenja prirodnih resursa za 20 odsto, kaže profesor Saša Popović, autor izvještaja UNDP-a o razvoju po mjeri čovjeka. Politika subvencija loše je uticala na korišćenje prirodnih sirovina, kažu u nevladinom sektoru. S druge strane iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kažu da je korišćenje resursa na zadovoljavajućem nivou.

Prirodni resursi u Crnoj Gori se koriste neefikasno, ocijenjeno je u Strategiji za održivi razvoj. To je specifičnost država u razvoju, kaže autor Izvještaja UNDP-a o razvoju po mjeri čovjeka gdje se predlaže smanjenje korišćenja resursa za 20 odsto u narednih 10 godina.

"To je ambiciozna inicijativa smanjiti korišćenje resursa 1,5 odsto godišnje u proizvodnji i na taj način bi Crna Gora napravila značajan korak ka približavanju državi resursne efikasnost", kazao je autor NHDR-a za Crnu Goru Saša Popović.

U strategiji je prepoznat i uticaj subvencija na zarobljenost prirodnih resursa. Potreban je novi vizionarski koncept korišćenje prirodnih resursa, jer je postojeći donio ekonomske i ekološke štete, kažu u Ozonu.

"Lošim upravljanjem došli smo u situaciju da prirodni resursi nijesu u stanju u kom bi trebalo da budu i ne nose dozu optimizma za buduće generacije", kazao je Aleksandar Perović iz NVO "Ozon".

S druge strane, u Ministarstvu održivog razvoja tvrde da je nivo korišćenja prirodnih resursa zadovoljavajući kada je riječ o vodnim, šumski i drugim potencijalima.

"Prirodni resurski su očuvani da obilujemo kvantitetom i kvalitetom prirodnih resursa i ako ih budemo mudro koristili oni se mogu staviti u funkciju resurske efikasnosti", kazala je Ivana Vojinović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Cirkularna ili zelena ekonomija trebalo bi da doprinese resursnoj efikasnosti, što je definisano evropskim i domaćim dokumentima, kaže profesor Popović.

"To znači smanjiti upotrebu resursa, popraviti proizvod i staviti ga ponovo u funkciju i kao krajnje rješenje reciklirati proizvod", kazao je Popović.

Investiranje u nove tehnologije, iziskuje znatne troškove, ali dugoročno benefiti su veći naročito u pogledu zaštite životne sredine. U Crnoj Gori je postojala inicijativa za osnivanje Centra za čistiju proizvodnju, ali do sada nije realizovana.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније