Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

08. 02. 2019. 20:35 >> 20:02
1

ZA 2019.

Budžet Prijestonice preko osam miliona eura

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je danas budžet za 2019. godinu vrijedan 8,2 milona eura.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan kazao je, obraćajući se odbornicima, da je budžetom za 2019. planiran nastavak povećanja broja poreskih obveznika i naplate svih prihoda, racionalizacija potrošnje i izmirenje obaveza iz prethodnog perioda.

On je naveo da ovogodišnji budžet, kao i prethodni, ima izraženu razvojnu komponentu, koja će se uz lokalne kapitalne izdatke od 420.100,00 eura, značajno osloniti na Program razvoja Prijestonice Cetinje za 2019.

„Budžet ima i neophodnu sanacionu komponentu koja podrazumijeva servisiranje obaveza iz prethodnih godina. Odlukom o refinansiranju kredita, koju je donio ovaj dom, stvoreni su uslovi da se djelimično servisiraju obaveze za poreze i doprinose na zarade iz prethodnih godina, što značajno rasterećuje javne finansije i otvara mogućnost za redistribuciju sredstava“, kazao je on.

Kašćelan je naglasio da se Prijestonica Cetinje u 2018. godini „nije zadužila ni jedan cent“ i da nakon reprogramiranja kredita kod poslovnih banaka, sa povećanim prihodima od naplate poreza, redovno izmiruje zaradu u bruto iznosu.

„Ohrabrujući su podaci da je u 2018. ostvaren rast sopstvenih prihoda za oko 14% u odnosu na 2017. godinu, kao i da su u pripremi zakoni o povećanju učešća ustupljenih prihoda u većem procentu lokalnim upravama, da se mijenjaju zakonska rješenja kod taksi i ostalih prihoda od djelatnosti organa uprave i slično“, kazao je gradonačelnik.

Sa nesmanjenim intenzitetom, kako je dodao, biće nastavljena realizacija mjera fiskalne konsolidacije i racionalizacija ukupne javne potrošnje kako bi javne finansije Prijestonice učinili stabilnim.

„Efikasna naplata svih planiranih prihoda, kao i iznalaženje mehanizama za stvaranje novih, ostaje obaveza svih organa uprave i preduzeća čiji je osnivač Prijestonica, i ključno mjerilo uspješnosti rada svih nas pojedinačno, ali i sistema u cjelini“, rekao je gradonačelnik.

Kada su u pitanju rashodi, Kaščelan je istakao da će racionalna javna potrošnja i dalje biti ključni prioritet Prijestonice.

„Nastavljamo sa smanjenjem izdataka za pojedine stavke, pa već sada, poučeni iskustvom sa budžetom iz 2018. godine, možemo da konstatujemo postojanje prostora za uštede. Tako smo u toku 2018. ostvarili evidentnu uštedu u rashodima na koje se može uticati, poput onih za materijal i usluge, koji su smanjeni za 40 odsto“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, bez obzira na brojne otežavajuće okolnosti, Prijestonica ne odustaje od nužne razvojne komponente Budžeta za 2019. godinu.

„Uz planirana sredstva iz budžeta, i ona opredijeljena Zakonom o Prijestonici, stvara se se solidna baza za realizaciju prioritetnih infrastrukturnih i razvojnih projekata. U prvom redu mislim na sanaciju gradske vodovodne mreže, a potom i na valorizaciju nekadašnjeg kompleksa Gornjeg Oboda“, kazao je Kašćelan.

On je podsjetio i da je formiran tim koji već radi na dodatnim stimulativnim mjerama za one koje se odluče da otvore prozvodne pogone na Cetinju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније