Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

03. 02. 2019. 22:58 >> 22:25

ISTRAŽIVANJE PODMORJA

Rezultati snimanja biće poznati u trećem kvartalu

Kompanija Shearwater, koja je krajem prošle godine obavila 3D geofizička snimanja u crnogorskom podmorju za potrebe koncesionara Eni i Novatek, trebalo bi da prve obrađene podatke ima tokom trećeg kvartala, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Iz Uprave su agenciji Mina-business kazali da je kompanija Shearwater od 19. novembra do 18. decembra obavila 3D geofizička snimanja na blokovima pet, šest, devet i deset, ukupne površine 1,23 hiljade kilometara kvadratnih.

“U toku je njihova obrada, a prvi obrađeni podaci se očekuju tokom trećeg kvartala“, rekli su predstavnici Uprave.

Oni su dodali da se, na osnovu planirane dinamike iz Radnog programa i obrađenih podataka, bušenje prve bušotine može očekivati početkom naredne godine.

„Kada je u pitanju istražno bušenje prve istražne bušotine, postupak procjene uticaja na životnu sredinu je već započet i to definisanim obimom i sadržajem elaborata Procjene uticaja na životnu sredinu, dok je izrada Procjene uticaja u toku“, naveli su iz Uprave.

Iz Uprave su podsjetili da je ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, koji je potpisan u septembru 2016. godine, definisano da prva faza istraživanja, koja uključuje i bušenje prve istražne bušotine, traje četiri godine.

“Koncesionari su kao garanciju za prvu fazu istraživanja položili i garanciju u iznosu od 85 miliona EUR”, precizirali su iz Uprave.

Prva faza istraživanja završava se u septembru naredne godine.

“U ovom trenutku ne postoje indicije da bi ugovorom zadati rokovi mogli biti probijeni”, zaključili su iz Uprave.

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju kod Ulcinja i Bara.

Osim sa koncesionarima Eni i Novatek, ugovor je u martu 2017. godine zaključen i sa kompanijom Energean Montenegro Limited sa Kipra.

Državi pripada dvije trećine ukupnih prihoda od moguće eksploatacije nafte i gasa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније