Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Biljana Rovčanin, TVCG

02. 02. 2019. 16:08 >> 17:57
6

ZAŠTITA GRAĐANA

Da li dug za struju treba da bude uslov za kredit?

Izmiren račun za struju do kraja godine biće još jedan od uslova za dobijanje kredita jer Centralna banka planira da evidenciju Kreditnog registra upotpuni sa dugovima prema Elektroprivredi. U Centru za zaštitu potrošača smatraju da neizmireni računi za struju zbog mnogih sudskih sporova i zastare duga ne mogu biti uslov za dobijanje kredita, dok u Agenciji za zaštitu ličnih podataka kažu da bi Centralna banka zakonom trebalo da zaštiti podatke građana, kako ih niko ne bi mogao zloupotrijebiti.

Da li ste izmirili račun za struju? Biće to još jedno pitanje bankara ukoliko se odlučite da podignete kredit jer će dugovanja prema Elektroprivredi uskoro biti u Kreditnom registru Centralne banke.

"Koji podaci će se razmjenjivati, na koji način i u kojim rokovima, Centralna banka i Elektroprivreda preciziraće ugovorom. Primjena ovog rješenja mogla bi se očekivati do kraja godine", saopštila je Centralna banka.

Time Centralna banka, kažu, želi da smanji nivo problematičnih kredita i omogući bankama, mikrofinansijskim institucija i Investiciono razvojnom fondu da u Kreditnom registu imaju bolji uvid u platežnu sposobnost potencijalnih klijenata.

Tim podacima finansijske institucije mogu pristupiti isključivo uz odobrenje klijenta.

Tako će biti i u slučaju provjere dugova za struju. U Agenciji za zaštitu podataka kažu da bi saglasnost koju građani ugovorom daju bankarima za provjeru njihovih dugova, Centralna banka trebalo da reguliše zakonom.

"Ja bih rekao da se ovdje radi o nametnutoj iznuđenoj saglasnosti znači nema dobrovoljne saglasnosti", ocijenio je Radenko Lacmanović iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Spisak podataka građana kojem bankari mogu pristupiti već je dovoljno dug, ističu i u Centru za zaštitu potrošača. Upozoravaju i da bi mnogi dugovi za struju mogli, kako kažu, biti sporni.

"Iz razloga što se brojna potraživanja Elektroprivrede prema krajnjim korisnicima osporavaju u brojnim sudskim postupcima. Takođe, ono što je sporno jeste i to da se većina visokih dugova odnosi na potraživanja koja su zastarjela i vode se na imena lica koja uglavnom nijesu više među živima", smatra Jasna Božović iz Centra za zaštitu potrošača.

Centralna banka planira da u Kreditni registar u budućnosti evidentira još i dugove za ostale komunalije, telefon, internet, ali i za poreze i carinu. Bankari koje smo kontaktirali kažu da je još rano da komentarišu najavljeno ali poručuju da će i neuredne platiše ipak moći da dobiju kredit.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније