Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

02. 02. 2019. 12:47   >>  13:19 1

LIKA SMATRA

Vlada da vrati Solanu u državno vlasništvo

Vlada treba da vrati Ulcinjsku solanu u državno vlasništvo i sa Opštinom Ulcinj nađe investitora koji je spreman da investira u revitalizaciju i ponovno pokretanje proizvodnje soli, poručila je predsjednica društva "Martin Šnajder Jakobi", Zenepa Lika.

 

Evropska unija (EU) je u nedavno objavljenoj Zajedničkog pregovaračkoj poziciji istakla da, između ostalog, bez adekvatne zaštite Solane Crna Gora ne može računati na privremeno zatvaranje poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Lika, kada je riječ o zaštiti Solane, kao najveći izazov vidi rješenje pitanja vlasništva na tim područjem.

„Dok se to pitanje ne riješi ne može se ni adekvatno investirati. Nacionalni parkovi su samo periodično rješenje. Dugoročno treba da se nađe strateški partner koji će da proizvodi so, jer je to najadekvatnija i najbolja zaštita za Solanu“, rekla je Lika agenciji MINA.

Kako je navela, danas je sigurno teže pokrenuti Solanu. “Ali imamo jedan jedinstven prostor od međunarodnog značaja za biodiverzitet i još imamo radnike koji su spremni da opet rade u njoj”.

“Vlada treba da preuzme odgovornost, vrati Solanu u državno vlasništvo jer oni koji su dobili većinski paket i pravo na korišćenje su sve uradili kako bi je uništili. Oduzeta im je koncesija, izgubili su kredibilitet, ostavili radnike bez njihovih prava i prevarili generaciju koja je radila decenijama, ali i buduće generacije jer im je oduzeto radno mjesto”, istakla je Lika.

Kada se riješi pitanje vlasništva Solane, prema njenim riječima, onda je otvoren put za novog investitora koji će da ulaže u proizvodnju soli.

„Vjerujem da se Solana može revitalizovati i postati brend, jer osim proizvodnje soli ima ljekovito blato, 250 vrsta ptica, jedinstven prostor. Samo treba sjesti, odraditi dugoročni plan“, naglasila je Lika.

Ona je navela da ne može biti zadovoljna onim što je do sada urađeno da se zaštiti to područje.

„Kada sam prvi put bila na Solani 2014. godine vidjela kako ona propada, vidjela i osjetila otpor za njenu zaštitu. Iako Solana od Avgusta 2015. ima privremenog upravljača, oni su to u okviru njihovih mogućnosti dobro uradili, ipak nije to dovoljno.“, rekla je Lika.
Na pitanje koje izazove očekuje nakon što Solana dobije status zaštićenog područja, Lika je kazala da Vlada Crne Gore mora da se uključiti u finansiranje zaštite, jer Opština Ulcinj nije u stanju sama da finansira to područje.

Zatim se, smtra ona, mora riješiti i pitanje vlasništva, što je ključno za buduće investicije.

„Vlada i Opština Ulcinj moraju zajedničkim naporima tražiti investitora koji je spreman da investira u revitalizaciju i ponovno pokretanje proizvodnje soli“, ocijenila je Lika.

Lika je navela da će izazov biti naći pravi način kako adekvatno upravljati zaštićenim područjem, jer je većina pumpi ili pokradena ili u Nikšićkoj željezari potopljena, a nasipi zbog erozije i dugogodišnjeg nerada uništeni.

„Opština Ulcinj bi trebala što se ovog dijela tiče uključiti bivše radnike Solane, jer oni najbolje znaju kada je u pitanje upravljanje voda i popravki nasipa i bentova“, rekla je ona.

Lika je kazala da je Solana devastirana ali nije uništena.

„Solana je još najznačanjije područje za migratorne ptice, ali je takođe evidentno da imamo više slatkovodnih ptica u tom području i da su većina bazena narasla sa trskom. Ljeti su većina bazena suva, ptice su založene predatorima kojima je lakše doći do gnjezda jer nema vode, nema zaštite. Znači, Solani nije dobro i životu koji je u njoj“, navela je Lika.

Kako je rekla, ne slaže se sa izjavom da Crna Gora nema sposoban ljudski kadar, kvalitetnu infrastrukturu, jasnu poslovnu viziju i dugoročnu strategiju, za rješavanje problema Solane.

„Kada pričamo o Solani, onda je sve urađeno da bi se pokazalo da ona nije rentabilna, jer je lakše bilo zatvoriti je i izvršiti prenamjenu područja. Sve to zarad nekih špekulativnih dešavanja“, kazala je Lika.

Čak i danas, dodaje ona, kada se priča o brojkama i potrebnim investicijama kako bi proradila Solana, vidi se „strah“ u očima onih koji bi trebali da vide jedinstvenu šansu.

„Navikli smo da razvijamo i radimo u kraktoročnim ciljevima. Ne mogu da shvatim, da smo jedina zemlja na Mediteranu koja ima jednu Solanu, tako značajnu i da nije vidjela dugoročan dobrobit? Pritom smo i ekološka država“, istakla je Lika.

Kako je rekla, Ulcinjska solana je imala sposoban kadar, inače ne bi mogla da radi više od 80 godina.

„U momentu kada se interes pojedinih struktura uključio, tu mislim na politiku i biznis, ona je stradala“, navela je Lika.

Ona je podsjetila da je Ulcinjska solana je imala proizvode za SPA 70-ih godina, dok druge solane u regionu nisu ni razmišljale o tome.
„Samo treba vremena i dobre strategije“, rekla je Lika dodajući da i EU treba da insistira da Crna Gora treba da preuzme odgovornost i ozbiljnije radi kada je pitanje zaštite prirode i životne sredine.

Ona je ukazala da je, zahvaljujući podršci i velikom angažmanu nekoliko ambasada Solana dobila podršku EU i da se 2015. godine nalazi u svakom izvještaju i rezolucijama Evropskog parlamenta.

Ona je, komentarišući to što je EU istakla da bez adekvatne zaštite Solane Crna Gora ne može računati na privremeno zatvaranje poglavlja 27, kazala da je vjerujem da je to jako ozbiljan signal koji je EU dala i da neće tek tako odustati.
“Crna Gora treba ovog puta ovaj zahtjev ili opomenu jako ozbiljno da shvati“, zaključila je Lika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније