Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

30. 01. 2019. 12:58 >> 12:28
1

ADVOKATI ATLAS GRUPE

Traže izuzeće Jovanića iz postupka za Meljine

Advokati Atlas Grupe predali su danas Apelacionom sudu zahtjev za izuzeće predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića iz daljeg postupanja u predmetu stečaja u kompaniji Meljine Komleks DOO.

 

Jovanić, koji je, kako su saopštili iz Atlas grupe, "mimo zakona Meljine gurnuo u stečaj, sebe je postavio za stečajnog sudiju u tom predmetu".

"Zahtijeva se i da se ukinu do sada provedene radnje od strane Jovanića i predmet dodijeli drugom stečajnom sudiji. U Zahtjevu se ukazuje da Jovanić vodi postupak uz očiglednu pristrasnost, protivzakonito postupanje i namjeru da nanese štetu vlasnicima Meljine Kompleksa DOO", naveli su iz Atlas grupe.

Jovanić je, podsjećaju iz Atlas grupe, na ročište za ispitivanje razloga za uvođenje stečaja 09. avgusta 2018, vlasnike Meljine Kompleksa DOO pozvao preko izvršnog direktora Olivere Mihajlović Elez i održao ročište.

"Mihajlović Elez je zbog navodnog duga prema njoj od 19.040 eura predložila stečajni postupak, a istovremeno pred Jovanićem zastupala vlasnike. Jovanić je znao i morao znati da ista osoba ne može biti i predstavnik vlasnika i pokretač stečaja. Već tu je pokazao tendenciozno postupanje i namjeru da po svaku cijenu uvede stečaj u Meljinama", tvrde iz Atlas grupe.

Prilikom donošenja Rješenja o stečaju, Jovanić je, kako su saopštili, ocijenio da postoji stečajni razlog u smislu odredbe člana 12 Zakona o stečaju, "ponovo znajući da je ovakav zaključak neosnovan, jer Mihajlović Elez nije ni pokušala da svoja potraživanja naplati u izvršnom postupku".

Apelacioni sud je, kada je ukinuo rješenje o uvođenju stečaja, prema navodima iz Atlas grupe "ukazao na učinjene očigledne nezakonitosti".

"U ponovljenom postupku, sudu je dostavljen dokaz da je osnivač Meljine kompleksa, 'Atlas Cap' doo Podgorica, na poseban notarski račun deponovao sredstva u iznosu od 536.000,00 eura, sa nalogom za prenos i izmirenje duga i Mihajlović Elez i svim ostalim povjeriocima. Nakon toga nije bilo razloga za vođenje bilo kakvih postupaka radi naplate potraživanja, ali sudija Jovanić to ne prihvata i ponovo uvodi stečaj 05. decembra 2018. Apelacioni sud ponovo je 21. januara ukinuo rješenje o stečaju i ukazao da se dužnik oslobodio svoje obaveze, te da je Privredni sud dužan u ponovnom postupku ponovo ispitati postojanje razloga za uvođenje stečaja", kazali su iz Atlas grupe.

Kulminacija, kako su istakli, "protivzakonitog postupanja i očigledne pristrasnosti i namjere da po svaku cijenu uvede stečaj, nastupa prilikom donošenja trećeg rješenja o stečaju od 23. januara 2019, kada Jovanić, umjesto da postupi po nalozima iz odluke Apelacionog suda i zakaže novo ročište za ispitivanje stečajnih razloga donosi novo rješenje kojim otvara stečajni postupak".

"Ovog puta lišavajući stranke mogućnosti i da se izjasne o okolnostima od značaja za donošenje odluke. Na ovaj način, Jovanić ne samo da je postupio suprotno zakonu i bez ročišta odlučio o stečajnom razlogu, već je postupio direktno suprotno ukidnim razlozima sadržanim u Rješenju Apelacionog suda. U obrazloženju svog nezakonitog rješenja Jovanić kritikuje Apelacioni sud, navodeći da selektivno primjenjuje zakon. Ovo je očigledno obesmišljavanje sistema pravne zaštite u sudskom postupku i svrhe pravnog lijeka. Ukoliko bi se dozvolila praksa da sudije nižestepenih sudova ukazuju na pravilnu primjenu zakona vijećima drugostepenih sudova, urušio bi se sistem na kojem počiva sudski poredak, kao i pravna sigurnost stranaka", saopštio je press centar Atlas Grupe.

Podsjećamo, Jovanić je saopštio da je notorna neistina s ciljem obmane crnogorske javnosti kada se Privredni sud pokušava predstaviti kao državni organ koji onemogućava Atlas grupaciju i Meljine kompleks da nastave uspješno da posluju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније